Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Vplyvnému predstaviteľovi cirkvi hrozí, že príde o kňažstvo. Sexuálne zneužívať mal semináristov
Zdielať na

Vplyvnému predstaviteľovi cirkvi hrozí, že príde o kňažstvo. Sexuálne zneužívať mal semináristov

VATIKÁN / Vo Vatikáne je vraj v týchto dňoch poriadne rušno. Očakáva sa totiž, že tamojší hodnostári už čoskoro oznámia, aký osud čaká niekdajšieho amerického kardinála McCarricka. Tomu hrozí, že pre sexuálne škandály, z ktorých je obviňovaný, bude zbavený kňazského stavu.

 Theodore McCarick je niekdajší vplyvný predstaviteľ rímsko-katolíckej cirkvi v Spojených štátoch. Zakladateľ charitatívnej organizácie, ktorá pre Vatikán vyzbierala milióny. A muž, ktorý čelí obvineniam, že roky sexuálne zneužíval mladých semináristov. Ešte začiatkom tisícročia pritom rád vystupoval, ako bojovník proti podobným "predátorom."

 "Ktokoľvek bude odteraz vierohodne obvinený, v Spojených štátoch príde o miesto. To vyplýva zo slov Svätého otca," vyjadroval sa Theodore McCarrick.

Potom, ako sa celý škandál prevalil a proti kedysi mocnému mužovi vystúpilo viacero kňazov, sa stal v júli minulého roka prvým prelátom za posledných 100 rokov, ktorý prišiel o titul kardinála. Objavili sa však hlasy, že samotný Vatikán má v tomto prípade maslo na hlave. Bývalý nuncius v Spojených štátoch totiž tvrdí, že nadriadených už pred rokmi o všetkom informoval, oni však McCarricka kryli.

Tak či onak teraz hrozí 88-ročnému bývalému kardinálovi, že sa stane najvyššie postaveným predstaviteľom rímsko-katolíckej cirkvi, ktorého v moderných dejinách zbavia kňazstva.

Pozrite si reportáž súvisiacu s témou. Tentokrát prehovoril k hriešnym kňazom sám Pápež:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy