Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Európsky parlament opäť rieši vraždu Jána Kuciaka. Poslankyňa žiada hĺbkovú kontrolu eurofondov
Zdielať na

Európsky parlament opäť rieši vraždu Jána Kuciaka. Poslankyňa žiada hĺbkovú kontrolu eurofondov

ŠTRASBURG / Európsky parlament opäť riešil vraždu slovenského novinára Jána Kuciaka a pripomína kauzy, o ktorých písal. Holandská europoslankyňa zodpovedná za správu o Slovensku vyzvala Európsku komisiu na hĺbkovú kontrolu využívania eurofondov v agrosektore. A pripomenula tiež všeobecne nepriateľskú náladu voči novinárom na Slovensku.

Výbor Európskeho parlamentu riešil hlavne dve krajiny - Slovensko a Maltu, kde zavraždili novinárov. Holandská europoslankyňa tvrdí, že nešlo o obyčajné vraždy. "Novinári na Malte a na Slovensku písali o korupcii a prepojeniach na vládu. Zámerom bolo v oboch prípadoch to isté - umlčať novinárov a to všetko porušuje zásady právneho štátu," uviedla holandská europoslankyňa Sophie in 't Veld. 

Vyzýva preto, aby sa priamo na vyšetrovaní zúčastnil aj Europol a neposkytoval iba technickú podporu. Podľa slovenských europoslankýň za stranu SMER však správa o Slovensku ignorovala mnohé fakty a v mnohých ohľadoch bola postavená takpovediac na vode. “Tá správa je veľmi kritická, myslím si že v niektorých častiach veľmi neoprávnene," uviedla Monika Smolková. 

“Celkovo však je mi veľmi ľúto, že táto správa dostala viac taký spolitizovaný charakter ako vecný," tvrdí Monika Beňová. 

Holandská europoslankyňa však napriek tomu požaduje ďalšie kontroly na Slovensku. Vyzýva Európsku komisiu, ako aj Európsky úrad pre boj proti podvodom, aby si na našu krajinu špeciálne posvietili “Požadujem hĺbkovú kontrolu ohľadom korupcie spojenej s eurofondami v agrosektore," dodala  Sophie in 't Veld. 

A poslankyňa sa na prekvapenie mnohých venovala aj vymenúvaniu ústavných sudcov na Slovensku. Vyzvala slovenskú vládu aby celý proces urýchlila. Lebo podľa nej nie je dobrým signálom, že k voľbe deviatich ústavných sudcov stále neprišlo. 

V polovici decembra europoslanci ukončili trojdňovú kontrolu na Slovensku v agrosektore. Stretli sa s farmármi na východe Slovenska, s ministerkou pôdohospodárstva Gabrielou Matečnou či prokurátormi, ktorí preverujú sporné prípady. Pozrite si archívnu reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy