Jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Masaker na strednej škole si vyžiadal 17 obetí. Prokuratúra pre mladíka žiada trest smrti
Zdielať na

Masaker na strednej škole si vyžiadal 17 obetí. Prokuratúra pre mladíka žiada trest smrti

FLORIDA / Masaker na strednej škole v Parklande spáchal len 19- ročný Nicolas Cruz, ktorý mal masovú vraždu dobre naplánovaná. V čase streľby žiakov chránil vlastným telom aj jeden z učiteľov, ktorý nakoniec zomrel keď deti zamykal v triede. Masaker si celkovo vyžiadal 17 mŕtvych. Prokuratúra teraz pre neho žiada trest smrti, no vylúčené nie je ani doživotné väzenie.

Mladík sa po prvýkrát postavil pred súd 19. februára 2018, teda len 5 dní po masakry. Prokuratúra teraz pre neho žiada trest smrti. Nie je ani vylúčené, že sa obhajoba s obžalobou dohodne na doživotnom väzení bez možnosti prepustenia. Dohoda ale údajne ešte nenastala. Väzenská služba momentálne sústavne sleduje, či nemá samovražedné sklony.

Po tejto tragédii sa začalo v USA debatovať aj o prísnejšej kontrole zbraní, či prísnejším podmienkam na ich držanie. Kongres ovládaný republikánmi ale zatiaľ k žiadnej dohode ohľadom zákona upravujúceho držanie zbraní nedospel. 

https://twitter.com/businessinsider/status/964115393882320896

Masakru mal predchádzať rozchod s dievčaťom

Cruz vyzbrojený poloautomatickou puškou AR-15 pred pol treťou popoludní 14. februára 2018 odistil dymovnice a hodil ich do školy. Tým sa spustil požiarny poplach v celej trojposchodovej budove strednej školy. Študenti pritom už v ten deň raz požiarny poplach počuli, keď prebiehalo cvičenie. "Takže si všetci mysleli, že to je zase cvičenie. Potom na chodbe vypukla streľba. Všade bol potom zvírený prach a my sme utekali,“ popísala jedna zo študentiek pre miestnu televíziu WSVN-7.

https://twitter.com/MikeG12News/status/963917794206146560

Mladík mal pri sebe čierne vrece a vošiel do budovy číslo 12 rozsiahleho školského komplexu strednej školy Marjory Stonemanové Douglasové. Keďže patril k bývalým žiakom tejto školy, jeden zo zamestnancov ho spoznal a upozornil cez vysielačku svojho kolegu. V tom momente sa ale začal streľba. Motívom jeho útoku bol údajne nedobrovoľný rozchod s dievčaťom. 

Strieľal v štyroch miestnostiach na 1. poschodí, na 2. poschodí zabil jednu osobu. Pokračoval na 3. poschodie, kde odhodil zbraň a pridal sa k utekajúcemu davu študentov. Celý masaker trval len 6 minút. Jeho streľbe podľahlo 17 študentov a ďalších 15 zranil. Dve osoby zomreli v nemocnici na následky zranení. 

Pozrite si zábery z dňa streľby:

Študentov sa snažil chrániť aj jeden z učiteľov. Alex a ďalším jej spolužiakom odomkol jeden učiteľ triedu, aby sa v nej mohli skryť. "Keď za nami zatváral dvere, strelil ho. Zomrel na zemi pred nami. Dvere zostali otvorené, strelec mohol kedykoľvek vojsť dnu. Neurobil to, my sme sa schovávali pod lavicami."  

Po masakry rovno do obchodu

Po streľbe zamieril do obchodu Walmart, kde si kúpil nápoj a následne sa išiel najesť do jedného z fast foodov. Po 40 minútach ho polícia zadržala, nebránil sa. 

Členom ozbrojenej skupiny

Cruz bol členom ozbrojenej skupiny belošských extrémistov pod názvom Clearwater Republic of Florida, ktorí túžia po "bielej Floride". Mladík sa zúčastnil aj ich ozbrojeného výcviku. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy