Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Posledná rozlúčka s hereckou legendou Luďkom Munzarom
Zdielať na

Posledná rozlúčka s hereckou legendou Luďkom Munzarom

PRAHA / Verejnosť aj kolegovia z hereckej brandže sa dnes rozlúčili s legendárnym českým hercom Luďkom Munzarom. Zomrel minulý týždeň vo veku 85 rokov. Na pohrebe bol aj zahraničný redaktor TV JOJ Martin Krpač.

Už od 10 hodiny sa tvorili desiatky metrov dlhé kolóny ľudí, ktorí sa prišli rozlúčiť s hercom Ľuďkom Munzarom. Medzi nimi boli aj jeho hereckí kolegovia ako Jiřina Bohdalová, Jaromír Hanzlík, Jaroslav Satoranský, Viktor Preiss. V národnom divadle pôsobil viac ako 30 rokov. Vytvoril desiatky nezabudnuteľných  rolí, získal cenu Thálii. 

"Umelecká autorita, uznávaný a obľúbený partner starších kolegov a kolegýň, neskôr vzor pre mladších a najmladších - nielen hereckým umením, ovládajúc brilantne plastické gestá i rečou veľkých priestorov kamenného divadla," zaspomínal v smútočnej reči riaditeľ Národného divadla Ján Burian. 

Jeho manželka, Jana Hlaváčková, sa pohrebu pre chorobu nemohla zúčastniť. V preslove Iva Janžurová spomenula aj dve veľké vášne Munzara predtým, ako odišiel do dôchodku - rýchle autá a lietanie. Ako pocta nad divadlom preleteli motorové lietadlá, potom zaznela hymna a nekonečný potlesk.

Herecký život 

Luděk Munzar sa narodil 20. marca 1933 v malom meste Nová Včelnice. Študoval na DAMU a neskôr pôsobil v českom Národnom divadle. Predstavil sa vo filmoch ako napríklad Kočár do Vídně (1966), Žert (1968), Ta chvíle, ten okamžik (1981), Tretí princ (1982), Lev s bílou hřívou (1986), Nevinnost (2011) či v seriáli Synové a dcery Jakuba skláře (1985).

Venoval sa aj dabingu, svoj hlas prepožičal napríklad Paulovi Newmanovi alebo Morganovi Freemanovi. V roku 2000 dostal Cenu Františka Filipovského za celoživotné majstrovstvo v dabingu. Jeho druhou manželkou bola herečka Jana Hlaváčová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy