Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Šofér Sagan prevážal migrantov, skončí vo väzení
Zdielať na

Šofér Sagan prevážal migrantov, skončí vo väzení

Zdroj: wikimedia.org

PARÍŽ / Súd v severnom Francúzsku vo štvrtok sprísnil z 18 mesiacov na dva roky väzenie trest pre českého vodiča, v ktorého kamióne úrady našli vlani v prístavnom meste Calais skupinu Iračanov. Informoval o tom jeho právnik Ladislav Drha.

Vodič Jiří Sagan, ktorý od začiatku tvrdí, že o migrantoch v chladiacom boxe vôbec nevedel, má tiež na štyri roky zakázaný pobyt vo Francúzsku.

Súd v meste Douai tak vyhovel požiadavke francúzskej prokuratúry a naopak nevyhovel návrhu obhajoby na úplné zbavenie.

"Odsúdený zatiaľ nepožiadal o odovzdanie na výkon trestu odňatia slobody do Českej republiky. Ak túto možnosť využije, potom mu bude zo strany českého veľvyslanectva v Paríži poskytnutá plná súčinnosť," povedal Novinkám.cz Robert Řehák z tlačového odboru českého ministerstva zahraničných vecí. 

Řehák dodal, že Česko musí rešpektovať francúzsku justíciu a jej verdikt. Podľa platných francúzskych zákonov je vodič nákladného auta za svoje auto plne zodpovedný.

Je teda vinný aj v prípade, že migrantov či čokoľvek nelegálne preváža, bez toho aby si toho bol vedomý. Tvrdenie českého vodiča, že o Iračanoch nevedel, preto na súde preukazované ani vyvrátené nebolo.

Pred nedávnom sa pred žilinský súd postavili dvaja muži. Z Rumunska do Nemecka mali previezť utečencov:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy