Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Súd rozhodol. Viktor Janukovyč je vinný z vlastizrady a vedenia agresívnej vojny
Zdielať na

Súd rozhodol. Viktor Janukovyč je vinný z vlastizrady a vedenia agresívnej vojny

KYJEV / Ukrajinský súd vo štvrtok uznal bývalého prezidenta Viktora Janukovyča vinným z vlastizrady a vedenia agresívnej vojny. Informovala o tom agentúra Unian. Dôkazy o vine z vlastizrady a spoluvine na vedení agresívnej vojny vyhlásil súd za dostatočné.

Výšku trestu sudca zatiaľ neoznámil. Bývalý prezident Janukovyč  bol súdený v neprítomnosti. "Napriek tomu, že svoju vinu nepriznal, súd obvineného uznal na základe primeraných a prípustných dôkazov vinným zo spáchania trestných činov vlastizrady a napomáhania pri vedení agresívnej vojny," povedal sudca.

Kyjevský súd v neprítomnosti odsúdil bývalého ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča za vlastizradu na trinásť rokov väzenia. Za napomáhanie v agresívnej vojne proti Ukrajine bol bývalý prezident žijúci teraz v ruskom exile odsúdený na dvanásť rokov, pričom oba tresty si má odpykať súbežne. Súd tiež rozhodol o zhabaní Janukovyčovho majetku. Z obvinenia pre pokus o zmenu štátnych hraníc bol Janukovyč pre nedostatok dôkazov oslobodený.

Neuveriteľný luxus a bohatstvo našli obyvatelia Ukrajiny po otvorení Janukovyčovej vily:

Janukovyčov advokát označil rozsudok za nezákonný a novinárom povedal, že sa odvolá. Sudca Vjačeslav Devjatko podľa neho vyniesol verdikt pod nátlakom ukrajinskej štátnej moci. Vynesený trest za vlastizradu sa pohybuje v hornej hranici sadzby, maximálny trest stanovuje ukrajinský trestný zákonník vo výške pätnásť rokov. Rovnaký trest mohol Janukovyč dostať aj za napomáhanie agresívne vojne. Podľa žalobcov Janukovyč žiadal Rusko o vojenskú pomoc, aby potlačil prozápadné demonštrácie v Kyjeve. Sudca pri čítaní rozsudku vyhlásil, že bývalý prezident svojím správaním otvoril Rusku dvere k anexii Krymského polostrova a k rozpútaniu separatistickej vojny na východe Ukrajiny. "Napriek tomu, že svoju vinu nepriznal, súd obvineného uznal na základe primeraných a prípustných dôkazov vinným zo spáchania trestných činov vlastizrady a napomáhania vo vedení vojny," povedal sudca.

​Janukovyč, ktorý bol ukrajinským prezidentom v rokoch 2010 až 2014, utiekol z Ukrajiny 22. februára 2014 po masových nepokojoch v centre hlavného mesta, ktoré si vyžiadali stovku ľudských životov. Do Ruska mu pomohli utiecť ruské bezpečnostné služby. Teraz podľa dostupných informácií žije v Rostove na Done, asi 100 kilometrov od ukrajinských hraníc. K súdu do Kyjeva sa odmietol dostaviť.

Exprezident je súdený v neprítomnosti. Jeho právnik Vitalij Serďuk oznámil, že ukrajinský súd porušil predpisy a exprezidenta o procese "riadne neupovedomil".

Žaloba na bývalú hlavu štátu bola podaná v októbri 2016. Obvodný súd v Kyjeve začal prerokovávať Janukovyčov prípad v máji 2017. Exprezidentovou zodpovednosťou za smrť ľudí zabitých počas prevratu sa má súd zaoberať v samostatnej kauze.

Pred prekvapenými očami sa otvorili brány preslávenej vily bývalého prezidenta:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy