Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Staroveké zvitky považovali dlho za legendu. Ich časť sa teraz objavila na čiernom trhu
Zdielať na

Staroveké zvitky považovali dlho za legendu. Ich časť sa teraz objavila na čiernom trhu

IZRAEL / Najväčšia archeologická senzácia za posledných sto rokov je opäť v centre pozornosti. Zvitky od Mŕtveho mora, ktoré nazývajú aj kumránskymi rukopismi, opäť hľadajú. Časti vzácnych zvitkov totiž objavili na čiernom trhu, čo značí, že ktosi objavil ďalšie nálezisko.

Kým na nich nenarazili beduíni v Júdskej púšti, boli považované skôr za legendu. Staroveké zvitky obsahujúce biblické, teda židovsko-kresťanské, texty viac ako 2 tisíc rokov staré poukladali údajne vtedajší esénski učenci do jaskýň.

​Prvú objavili v roku 1947 beduíni v Kumráne a zvitky predali sýrskemu biskupovi. Ten zistil ich obrovskú hodnotu, čo spustilo ošiaľ. Okolie Mŕtveho mora začali prekopávať archeológovia aj pátrači. Doteraz nie je isté koľko zo skutočného pokladu objavili - hovorí sa, že môže ísť o 6, ale aj 60 percent historického pokladu.

"V posledných rokoch sme niekoľko kusov zvitkov, aj fragmentov objavili na čiernom trhu v Starom meste Jeruzalema. Došlo nám, že beduíni sa vrátili do jaskýň a kopú ďalej," vraví archeológ Oren Gutfeld. 

Archeológom nezostalo nič iné, ako sa pustiť do hľadania tiež. "Robíme vlastné vykopávky. Táto jaskyňa ešte prebádaná nebola, uvidíme, čo nájdeme," 

Útesy nad Mŕtvym morom sa teraz hemžia odborníkmi na históriu, ale aj amatérskymi pátračmi. "Predpokladá sa, že v jaskyniach sú stále artefakty čakajúce na odhalenie. Otázkou zostáva, kto ich objaví?!"

Vedci sú pred beduínmi vo výhode. Môžu čerpať informácie aj z už objavených zvitkov. V prípade, že by boli objavené ďalšie, vedci by možno ukončilo aj debatu o tom, kto ich v skutočnosti napísal.

Pozrite si archívnu reportáž o inom významnom archeologickom objave: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy