Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Unikátna škola na kolesách zachránila státisíce detí
Zdielať na

Unikátna škola na kolesách zachránila státisíce detí

BAGDAD / Hovorí sa, že keď nepríde hora k Mohamedovi, musí prísť Mohamed k hore. V Iraku sa tejto myšlienky chopili a použili ju v oblasti vzdelávania detí. Keď deti nemohli chodiť do školy, prišla škola za nimi.

Vojna je to najhoršie a trest za ňu nesú nevinní. V Iraku, zdevastovanom besnením teroristov z Islamského štátu, prišli státisíce detí o možnosť chodiť do školy a vzdelávať sa. Niektoré školy nikdy ani len nevideli. V zabudnutom slame na okraji irackého Bagdadu ale majú deti šťastie. Chodí za nimi Autobus Nádeje. V praxi je to prvá škola na kolesách.  

Z úplných analfabetov sa krôčik po krôčiku stávajú žiaci pripravení pre riadne štúdium. V autobuse sa učia arabčinu, angličtinu, matematiku, čítanie, písanie, počty aj prírodné vedy. Telocvik a zábavu deťom poskytuje priestor okolo autobusu. "Už viem čítať aj písať v arabčine aj v angličtine. Našla som si nových kamarátov a jedného dňa by som chcela byť učiteľkou," povedala jedno z dievčat menom Sara. 

Nápad mobilnej školy sa zrodil v hlave šéfa mimovládnej organizácie Brána spravodlivosti.  "Premýšľal som nad tým ako dostať deti do školy, ale potom mi napadlo, že škola môže prísť za nimi," vyjadril sa šéf mimovládnej organizácie Firas al-Baiyati. 

V autobuse je priestor pre približne 50 žiakov vo veku od 6 po 10 rokov, ktorí sa učia v príjemnom a dobre vybavenom priestore. Po absolvovaní 8 mesačnej prípravy majú vládou garantovaný prestup do štátnych škôl. Zatiaľ je Autobus Nádeje prvou lastovičkou, ale organizácia chce minimálne ďalších 12 poslať aj do ostatných, vojnou postihnutých oblastí krajiny.

Kenské deti, ktoré sa radi vzdelávajú, sa dokonca naučili slovenskú pesničku. Pozrite sa, ktorú: 

Najčítanejšie správy