Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
50 rokov od smrti Jana Palacha
Zdielať na

50 rokov od smrti Jana Palacha

BRATISLAVA / Spolu s našimi západnými susedmi si dnes pripomíname veľmi smutné okrúhle výročie. Presne pred päťdesiatimi rokmi sa na Václavskom námestí polial horľavinou a zapálil Jan Palach. Urobil tak na protest proti situácii v Československu po jeho obsadení vojskami Varšavskej zmluvy. Zomrel o tri dni neskôr v nemocnici.

"A najednou vidím, že běží člověk takhle a celý vod hlavy, vod nohou až k hlavě byl v jednom plameni," takto pán Jaroslav Špirek opisoval v januári 1969, ako zbadal horiaceho Jana Palacha.

"Tady se upálil Palach a ten pan Špirek, Jaroslav Špirek, na něho hodil kožich," hovorí Vladimír Tůma, ďalší svedok tragédie.

Dvadsaťročný študent sa svojim činom pokúsil prebrať spoločnosť z letargie, do ktorej upadla po okupácii krajiny vojskami Varšavskej zmluvy.

Do smútočného sprievodu, zorganizovaného v deň jeho pohrebu prišli desaťtisíce ľudí.

V nasledujúcich mesiacoch sa v Československu pokúsilo upáliť takmer tridsať ďalších ľudí. Sedem z nich zomrelo. Palachov odkaz sa strane napriek veľkej snahe nepodarilo zničiť.

Na Palacha v Česku nezabúdajú dodnes. Aj preto teraz na nádvorí pražskej Karlovej univerzity slávnostne odhalili pamätnú tabuľu na jeho počesť.

Mnohí mladí študenti o zúfalom čine Jana Palacha nevedia takmer nič:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy