Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Podľa médií očakáva Európska únia, že sa termín brexitu posunie
Zdielať na

Podľa médií očakáva Európska únia, že sa termín brexitu posunie

Archívna reportáž

BRUSEL / Európska komisia očakáva, že Británia požiada o odsunutie termínu brexitu z doterajšieho 29. marca. Informoval o tom denník The Guardian, ktorý sa odvolával na svoje zdroje. Podľa denníka by sa odchod Veľkej Británie mohol odložiť prinajmenšom do júla.

Írska rozhlasová a televízna stanica RTÉ uviedla, že Európska únia zverejní list so zárukami, ktoré sa budú týkať takzvanej írskej poistky, najspornejšej súčasti dohody o brexite. O dohode, ktorú premiérka Theresa May vyjednala s Bruselom má Dolná snemovňa britského parlamentu hlasovať už v utorok.

Podľa The Guardian sa Európska únia v tvári tvár očakávanej porážke premiérky May pri utorkovom hlasovaní pripravuje na technické odsunutie brexitu, a to prinajmenšom do júla. 

Vysokopostavený zdroj zo strany Európskej únie britskému denníku uviedol, že v prípade, že by britská premiérka Európsku úniu informovala, že potrebuje viac času, aby presvedčila parlament o dohode "ponúkneme technické predĺženie až do júla". Podľa ďalších zdrojov by sa mohol termín brexitu v prípade potreby posunúť aj viackrát v prípade, že by sa v Británii konali predčasné voľby alebo by bolo vypísané nové referendum o zotrvaní krajiny v Európskej únii. 

Európska únia by v pondelok mala zverejniť list, v ktorom budú záruky vo vzťahu k takzvanej írskej poistke. Tá má zaistiť, aby na hranici medzi Severným Írskom a Írskou republikou, ktorá zostáva súčasťou Európskej únie, nevznikol po brexite prísny hraničný režim. Mnoho britských poslancov v tom ale vidí riziko dlhodobého pripútania Británie k únijným štruktúram, preto je to jedna z najspornejších otázok brexitu. 

V prípade utorkového vyjednávania a schvaľovania dohody o brexite sa vo všeobecnosti očakáva, že poslanci dohodu odmietnu. Podľa dodatku, ktorý schválila Dolná snemovňa minulý týždeň, by mal kabinet najneskôr do troch zasadacích dní prísť s alternatívami ďalšieho postupu. 

Ak by poslanci dohodu odmietli a May by nepožiadala o posunutie brexitu, hrozilo by, že Spojené kráľovstvo 29. marca opustí Európsku úniu bez vzájomne usporiadaných vzťahov. Podľa agentúry Reuters sa May chystá povedať, že je teraz zablokovanie brexitu pravdepodobnejšie ako odchod Británie z Európskej únie bez dohody. 

Protesty proti brexitu neutíchajú.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy