Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Kľučka na dverách mohla zachrániť 5 dievčat z horiacej únikovej hry. Nájsť ju nestihli
Zdielať na

Kľučka na dverách mohla zachrániť 5 dievčat z horiacej únikovej hry. Nájsť ju nestihli

KOSZALIN / Na sklonku minulého týždňa v garáži uhorelo v plameňoch päť 15-ročných gymnazistiek, potom, čo sa nemohli dostať z garáže upravenej na dejisko únikovej hry. V miestnosti, okrem únikového východu, chýbala aj kľučka na dverách.

"Po vyriešení niekoľkých rébusov a záhad dievčatá mali nájsť kľučku v špeciálnom úkryte, čo bolo súčasťou hry. Po explózii plynovej bomby a bleskovo sa šíriacom požiari na splnenie tejto úlohy už nemali čas," povedal v rozhlase Radio Koszalin Ryszard Gąsiorowska, hovorca prokuratúry. Dodal, že študentky sa nemohli dostať von ani neveľkým oknom v herni, pretože ho zakrýval sadrokartón, a navyše na ňom boli mreže.

​Únikové miestnosti mal pripravovať vnuk majiteľky podniku, podľa hovorcu prokuratúry je podozrivý, že nebral na vedomie, že tieto miestnosti nie sú správne vykurované a hlavne nemajú núdzové východy.

Pätica 15-ročných dievčat chcela únikovú hrou v Koszaline na severe Poľska osláviť narodeniny jednej z nich. V areáli ale začalo horieť a dievčatá sa v miestnosti, z ktorej sa v rámci hry snažili dostať, udusili. Amelie, Karolínu, Malgorzatu Viktórii a Júliu, ktoré zabil oxid uhoľnatý, pochovali vo štvrtok v piatich vedľa seba umiestnených hroboch na mestskom cintoríne v Koszaline.

Bezprostrednou príčinou požiaru bola podľa prokuratúry netesniaca nádoba s plynom, ale znalci majú konečný názor vyjadriť za niekoľko dní, poznamenala TVN 24 a dodala, že veliteľ poľskej polície Jarosław Szymczyk už skôr ubezpečil, že prípadu sa venujú najskúsenejší kriminalisti.

Poľské úrady po piatkovej tragédii podľa novinky.cz zavreli 13 areálov prevádzkujúcich únikové hry. Skontrolované ich bolo zatiaľ asi 180 z približne 1100 v krajine. Premiér Mateusz Morawiecki vyhlásil, že budú uzavreté všetky podniky s únikovými hrami, ktoré nesplnia bezpečnostné predpisy.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy