Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
V Poľsku pre tragickú smrť dievčat zavreli už 13 únikových miestností
Zdielať na

V Poľsku pre tragickú smrť dievčat zavreli už 13 únikových miestností

KOSZALIN / V Poľsku uzavreli 13 zariadení, ktoré prevádzkovali takzvané únikové hry. Ani jedno z nich nespĺňalo bezpečnostné predpisy. Rezervy majú ďalšie stovky podobných prevádzok. Tento krok je výsledkom prísnych kontrol, ktoré nasledovali po piatkovom požiari v jednej z nich. Pri tragédii zomrelo päť dievčat.

Po celom Poľsku je až 1100 areálov, ktoré prevádzkujú populárnu tímovú aktivitu, pri ktorej sa skupina ľudí musí cez rôzne hlavolamy dostať ku kľúču od zamknutej izby. Úrady nariadili preveriť všetky z nich. Mnohé sú totiž zriadené v opustených objektoch so zastaraným zariadením.

"Podarilo sa nám skontrolovať 178 únikových centier. Až 129 nesplnilo bezpečnostné a zdravotné predpisy, 13 zariadení sme ihneď uzavreli. 16 majiteľov dostalo pokuty," uviedol veliteľ hasičov Leszek Suski.

"Posnažíme sa urobiť všetko pre to, aby k podobným incidentom v budúcnosti nedochádzalo," vyjadril sa poľský premiér Mateusz Morawiecki.

Ako prvotnú možnú príčinu uviedli vyšetrovatelia zastarané rozvody. Ďalšou verziou je únik plynu v blízkosti vykurovacieho kotla. Dym znemožnil zamestnancom zariadenia otvoriť dvere únikovej izby a päť 15-ročných dievčat sa tam udusilo. Jeden muž je s ťažkými popáleninami v nemocnici.

"Hasiči boli na mieste do niekoľkých minút a robili, čo bolo v ich silá. Boj o životy nevinných detí však prehrali najmä pre nezodpovedných vlastníkov, ktorí uprednostnili zisk pred bezpečnosťou," povedal otvorene minister vnútra Joachim Brundzinski. 

Na miesto, kde k nešťastiu došlo, si cez víkend prišlo pamiatku obetí uctiť stovky ľudí. Majiteľa tohto zariadenia polícia zadržala.

Pozrite si zábery zásahu polície pri požiare v Poľsku: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy