Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Kritici dohody o brexite riskujú demokraciu. V stávke sú živobytia voličov, tvrdí May
Zdielať na

Kritici dohody o brexite riskujú demokraciu. V stávke sú živobytia voličov, tvrdí May

Archívna reportáž

LONDÝN / Kritici dohody o brexite zo skupiny britských zákonodarcov si musia uvedomiť, akému riziku vystavujú demokraciu a živobytie voličov, uvádza to vo svojom komentári britská premiérka Theresa May. Podporenie predloženej dohody o vystúpení z Európskej únie je podľa nej jediný spôsob ako ctiť výsledok referenda z roku 2016 a zároveň spôsob ako ochrániť pracovné miesta Britov a bezpečnosť v krajine.

May je presvedčená, že jej dohoda s Bruselom realizuje výsledok referenda z júna 2016 a vracia Británii kontrolu nad svojimi financiami, zákonmi a hranicami. Tiež sa domnieva, že chráni pracovné miesta britských občanov a prináša istotu pre podnikateľskú sféru. "Nikto iný nemá alternatívny plán, ktorý by v týchto troch skúškach obstál," píše premiérka. 

May vo svojom článku apeluje na zástancov nového referenda aj na tých, ktorí sú zameraní na "svoju konkrétnu víziu brexitu", podľa nej by mohli z dokonalého ideálu urobiť nepriateľov dobrej dohody. "Obe skupiny sú motivované tým, čo považujú za najlepšie pre krajinu, ale jedna aj druhá skupina si musia uvedomiť, akému riziku vystavujú demokraciu a živobytie našich voličov," uviedla May. 

V stredu sa v dolnej komore parlamentu opäť začne debata o brexitovej dohode, hlasovať by mali poslanci 15. alebo 16. januára. Debata začína odznova po tom, čo vláda vycúvala z hlasovania naplánovaného na 11. decembra. Na prístupe poslancov sa podľa denníka The Daily Telegraph zrejme veľa nezmenilo a premiérka je pripravená hlasovanie opäť odložiť, v snahe zaistiť si väčšiu šancu na úspech. 

Ľudia chcú pokračovať v brexite, tvrdí minister

Britský minister zdravotníctva Matthew Hancock dúfa, že sa šance na schválenie dohody počas vianočných sviatkov zvýšili. Dodal, že všeobecným názorom obyčajných ľudí, ako vďaka osobným rozhovorom zistil, je túžba vo veci pokračovať. 

Prieskumy ale naznačujú presný opak. Dokument podľa nich nepodporuje ani štvrtina voličov. Bez ohľadu na to, či schvália dohodu s Bruselom alebo nie, plánuje Británia opustiť EÚ 29. marca. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy