Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Katastrofa v Holandsku. Na plážach skončili kontajnery s nákladom
Zdielať na

Katastrofa v Holandsku. Na plážach skončili kontajnery s nákladom

AMSTERDAM / Množstvo dobrovoľníkov prišlo pomôcť s upratovaním pláží na ostrovoch na severe Holandska, kde Severné more od stredy vyplavuje tovar z obrovskej nákladnej lode MSC Zoe. Plavidlo sa za zlého počasia stratilo pri nemeckom ostrove Borkum asi 270 kontajnerov s nákladom a voda potom predmety začala odnášať na juhozápad. Prepravca MSC angažoval špecializovanú firmu, aby koordinovala pátranie po zablúdených kontajneroch aj upratovacích prácach.

​Hračky, oblečenie, nábytok či komponenty do automobilov už viac ako 24 hodín vyhadzujú vlny na holandských ostrovoch Schiermonnikoog, Ameland, Terschelling, Vlieland a Texel, tovar sa údajne dostalo aj k pevninskej časti severu Holandska. Podľa agentúry AP niekoľko kontajnerov z MSC Zoe videli aj v nemeckých vodách.

V pátraní po náklade pokračuje aj holandská pobrežná stráž, ktorá tiež zverejnila letecké snímky MSC Zoe, na ktorých sú vidieť popadané stĺpce kovových kontajnerov. Presné číslo boxov, ktoré vo víchrici z lode spadli, zatiaľ nie je jasné a incident sa ďalej vyšetruje po tom, čo v piatok plavidlo zakotvilo v prístave v nemeckých Brémach.

Na ostrove Terschelling v piatok podľa webu dutchnews.nl prišli s upratovaním na plážach pomôcť stovky dobrovoľníkov, prácu však údajne komplikoval silný vietor, ktorý plastové obaly, polystyrén a ďalšie odpad odfoukával od mora do piesočných dún. Starosta ostrova Bert Wassink sa podľa spravodajského webu BBC obáva, že upratovanie sa môže ťahať dlho.

"Niečo také sme nikdy nevideli. Je to čím ďalej tým bežnejšie, že kontajnery padajú do vody, ale nikdy v takto veľkom počte," povedal Wassink. "Toto je skutočná katastrofa. Ako toto upraceme? Boli sme pripravení na ropnú nehodu, ale nie na toto," uviedla miestna ochrankyňa životného prostredia Cynthia Borras, ktorá na facebook nahrala video z pláže na ostrove Schiermonnikoog.

Lodná spoločnosť MSC vo vyhlásení uviedla, že incident v Severnom mori berie veľmi vážne, "ako z hľadiska dopadu takýchto nehôd na prírodné prostredie, ako aj z hľadiska strát na náklade zákazníkov". Už v stredu údajne prepravcu poveril upratovaním na plážach, spoločnosť tiež nasadzuje špeciálne lode sa sonary na hľadanie strateného nákladu.

Medzi hľadanými kontajnermi sú údajne tiež tri s nákladom nebezpečného organického peroxidu v prášku, ktorý sa používa pri výrobe plastov. Jedno 25-kilogramové vrece s vysoko horľavou zlúčeninou sa našlo na Schiermonnikoog, napísala BBC. Úrady kvôli látke varovali verejnosť pred skríningom ďalších kontajnerov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy