Oblačno
25°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Muž dobodal troch ľudí. Kým budete bombardovať cudzie krajiny, tieto útoky neprestanú, kričal
Zdielať na

Muž dobodal troch ľudí. Kým budete bombardovať cudzie krajiny, tieto útoky neprestanú, kričal

MANCHESTER / Muž vyzbrojený kuchynským nožom dobodal v pondelok večer v centre Manchestru na stanici železnice a električky tri osoby - muža, ženu a policajta.

Polícia následne potvrdila, že útok vyšetruje ako terorizmus a prehľadáva bližšie neurčený objekt v oblasti Cheetham Hill. Agresora zadržali policajti, ktorí sa snažia odhaliť jeho motív. Podľa protiteroristickej polície nehrozí žiadne ďalšie nebezpečenstvo, pretože útočník bol zadržaný. 

​Asi päťdesiatročný muž a žena rovnakého veku boli prevezení do nemocnice. Podľa polície sa nachádzajú vo vážnom, ale nie život ohrozujúcim stave. Policajt bol ranený do ramena a po ošetrení ho dnes ráno z nemocnice prepustili. V oblasti boli posilnené bezpečnostné opatrenia.

Situáciu opísal producent živého vysielania rozhlasovej stanice BBC 5 Sam Clack, ktorý bol zhodou okolností "veľmi blízko tej najdesivejšej veci". Najprv na električkovej zastávke zbadal pobodaného muža a neskôr počul výkrik, uviedol. "Žena srdcervúco kričala, vyzeralo to, ako by sa bili. Videl som, ako sa k nemu blíži policajti v reflexných vestách. Priblížil sa ku mne," opisoval útok Clack. "Sklopil som pohľad a zaznamenal som, že drží nôž s čiernou rukoväťou, s ostrím dlhým dobrých 30 centimetrov" dodal. Policajti proti útočníkovi použili slzný plyn a elektrický paralyzér. "Bol veľmi agresívny a rozhodne mal v úmysle napáchať viac škody, než sa mu skutočne podarilo," konštatoval Clack.

"Kým budete bombardovať cudzie krajiny, tieto s***ky sa budú opakovať," povedal podľa Clack agresor v okamihu, keď ho policajti držali paralyzovaného na zemi. Podľa policajtov bol útočník zneškodnený "v priebehu niekoľkých minút". "Udalosť obyvateľov znepokojila, ale rád by som zdôraznil, že incident už skončil, muž bol zadržaný a nemáme informácie, že by v tejto chvíli existovala nejaká rozsiahlejšie hrozba," uviedol policajný veliteľ Rob Potts vo svojom vyhlásení.

Stupeň ohrozenia terorizmom je v Británii v súčasnosti druhý najvyšší. To znamená, že situácia je "závažná" a hrozba útoku je veľmi pravdepodobná. Pri bombovom útoku na koncerte americkej speváčky Ariany Grande zomrelo v máji 2017 v Manchestri 22 ľudí a desiatky ďalších utrpeli zranenia.

Zabíjačka sa skončila tragicky. Muž na nej bodol staršieho brata:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy