Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Bomba pri autobuse v Gíze zabila štyroch ľudí. Vláda podnikla razie u radikálov
Zdielať na

Bomba pri autobuse v Gíze zabila štyroch ľudí. Vláda podnikla razie u radikálov

KÁHIRA / Výbuch bomby v autobuse so zahraničnými turistami blízko pyramíd v egyptskej Gíze v piatok zabil troch Vietnamcov a ich miestneho sprievodcu. V reakcii na útok podnikli egyptské bezpečnostné sily razie na niekoľkých miestach v krajine a zabili pri nich 40 radikálov. Informovalo o tom egyptské ministerstvo vnútra.

Zásah bezpečnostných síl sa uskutočnil v troch oblastiach, na severe Sinajského poloostrova a v Gíze, kde zabili 30 radikálov. Ministerstvo ale neuviedlo, či boli podozriví spojení s piatkovým útokom. Oznámili len, že 30 osôb zabili pri záťahu v úkryte v Gize, odkiaľ radikáli plánovali sériu útokov na štátnej inštitúcie a na turistické ciele. Desiatich ďalších podozrivých zabili na severe Sinaju, kde bezpečnostné zložky bojujú proti miestnej odnoži organizácie Islamský štát.

Útok bol prvým, po takmer desiatich rokoch, cielený na turistov. Nikto sa k nemu neprihlásil. 

Podomácky vyrobená nálož explodovala blízko príjazdovej cesty vedúcej k najznámejšej egyptskej turistickej atrakcii, necelé štyri kilometre od pyramíd. Útok prišiel v dome, kedy sa egyptský turizmus začal spamätávať po rokoch stagnácie vyvolanej politickou nestabilitou, ktorá nasledovala po zvrhnutí prezidenta Husního Mubaraka v roku 2011.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy