Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Najhoršie prírodné katastrofy spôsobili škody za miliardy. Bude to pokračovať, varujú vedci
Zdielať na

Najhoršie prírodné katastrofy spôsobili škody za miliardy. Bude to pokračovať, varujú vedci

Archívna reportáž

LONDÝN / Desať najhorších katastrof vyvolaných zmenou klímy spôsobilo na svete škody za 84,8 miliárd dolárov. Vyplynulo to zo štúdie britskej spoločnosti Christian Aid.

"Dopady klimatických zmien už nie sú len mierne. Svetové počasie sa stáva extrémnejším priamo pred našimi očami," komentoval správu profesor Michael Mann z americkej spoločnosti Pensylvánskej štátnej univerzity.  

Najdrahšou katastrofou spojenou so zmenami klímy boli tento rok výčiny hurikánu Florence a Michael, ktoré spôsobilo v zasiahnutých oblastiach USA, Karibiku a Strednej Ameriky škody za najmenej 32 miliárd dolárov. USA utrpeli viac ako deväťmiliardové straty aj v dôsledku lesných požiarov, pri ktorých zahynuli desiatky ľudí a popolom ľahli tisíce domov. 

Pozrite si zábery zo spúšte, ktorú spôsobil hurikán Florence.

Japonsko v lete zasiahli početné povodne a po nich na jeseň prišiel mohutný tajfún. Dokopy spôsobili prírodné katastrofy škody za zhruba 9,3 miliardy dolárov. K nim sa pridalo sucho v Európe, záplavy v južnej Indii a škody spôsobené tajfúnom Mangkhut na Filipínach a v Číne. 

Pozrite si zábery na tajfún Maghut.

Autori štúdie tvrdia, že extrémne výkyvy počasia budú pokračovať. Volajú preto po opatreniach namierených proti Ďalšiemu globálnemu otepľovaniu, ktoré by malo najsilnejší dopad na najchudobnejšie a najzraniteľnejšie komunity. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy