Skoro jasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
V Česku si uctili obete banského nešťastia rozozvučaním sirén
Zdielať na

V Česku si uctili obete banského nešťastia rozozvučaním sirén

KARVINÁ / V bani Stonava na Karvinsku pokračujú práce na likvidovaní mohutného požiaru. Spôsobil ho výbuch metánu o život prišlo 13 baníkov. Česko si v sobotu pripomenulo obete zvukom sirén. V smútku je aj celé Poľsko, odkiaľ pochádzali dvanásti baníci, ktorí tragédiu neprežili.

Na pravé poludnie sa v sobotu v Prahe a celej Českej republike rozozvučali sirény. Krajina si takto uctila pamiatku 13 životov, ktoré vyhasli pri štvrtkovom výbuchu. Kolegovia nebohých baníkov sú z tragédie zdrvení. "Sme jedna rodina, je to tragédia, celú noc som nespal," povedal bývalý baník Radomír Bartoň. 

Každý jeden z nich nesie túto tragédiu veľmi ťažko. Pred závodom sa schádzajú a zapaľujú svojim kamarátom sviečky. Uvedomujú si, že v bani mohli byť aj oni. Pri tejto predstave sa aj týmto tvrdým chlapom tlačia slzy do očí.

V bani Stonava, približne 900 metrov pod zemským povrchom, naďalej zúria plamene. Z 13 obetí je na povrchu iba jedna. Ďalších dvanásť obetí zostalo v bani. Záchranári sa k ním už nedokázali dostať. "Tam bola taká teplota, že sa už nedalo ísť ďalej," vysvetľuje veliteľ zásahu Jaroslav Provázek. 

Ešte dnes je v štôlňach teplota cez 200 stupňov. Záchranári musia zo štyroch strán vybudovať bezpečnostné hrádze, aby zamedzili prístupu kyslíka a následne pomocou dusíka oheň uhasili. Odizolovať musia asi trojkilometrový úsek banských chodieb. Trvať to môže niekoľko dní. Pre telá ďalších obetí sa tak dostanú pravdepodobne až po novom roku. Kde sa nachádzajú štyri z nich vedia presne, ďalších osem budú musieť nájsť.

Zo zranených baníkov zostávajú naďalej v nemocnici dvaja. Stav jedného z nich sa od výbuchu nezmenil. Naďalej je vážny. Tragédia okrem Česka zasiahla aj Poľsko, ktoré na nedeľu vyhlásilo štátny smútok.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy