Jasno
13°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
Vo Francúzsku to vrie. Polícia zadržala vyše 1000 ľudí a viac ako 50 skončilo v nemocnici
Zdielať na

Vo Francúzsku to vrie. Polícia zadržala vyše 1000 ľudí a viac ako 50 skončilo v nemocnici

PARÍŽ / V Paríži sa v sobotu začali ďalšie protesty "žltých viest". Dav sa zišiel na slávnej Champs-Élysées, kde sa nachádza aj množstvo policajtov, ktorých úlohou bolo zabrániť možným výtržnostiam. Avšak desivé predpovede sa naplnili do bodky.

V Paríži a niekoľkých ďalších francúzskych mestách to vrie ako v kotli. Do ulíc pre nesúhlas s politikou prezidenta Macrona vyšlo vyše 30-tisíc ľudí. Demonštranti sa stretli v sobotu ráno pri Víťaznom oblúku, ktorý bol poškodený počas protestov presne pred týždňom.

Polícia pre rabovanie, podpaľovanie, demolovanie a násilie zadržala viac ako tisíc osôb, z toho vyše 730 len v hlavnom meste. V nemocniciach skončilo viac ako 50 zranených. Polícia musela nasadiť vodné delá, dymovnice, slzotvorný plyn aj gumové projektily.

​Medzi najväčšie ohniská v Paríži patria námestie Trokadéro, známe Champs Élysés, okolie kostola svätého Augustína aj parížskej radnice. Nepokoje zúria aj v mestách Marselles, Nantes a v Lyone.​

Protesty očakávajú aj v Belgicku a Holandsku. Stovky policajtov v sobotu zmobilizovali v Bruseli, kde minulý týždeň protestujúci podpálili dve policajné autá. Viac ako 70 ľudí tam zadržali. Pochody sa konajú aj pred niektorými významnými inštitúciami Európskej únie, ktoré sú dnes zatvorené. Podobnú situáciu očakávajú aj v centre mesta.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy