Skoro jasno
18°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Rusi zverejnili zábery zo zatýkania lodí. Ukrajina tvrdí, že výpovede námorníkov sú zmanipulované
Zdielať na

Rusi zverejnili zábery zo zatýkania lodí. Ukrajina tvrdí, že výpovede námorníkov sú zmanipulované

Archívna reportáž

KRYM / Ruská tajná služba zverejnila zábery zo zatýkania troch ukrajinských lodí a následných výsluchov. Niektorí z nich sa vo videách priznali k nezákonnému vniknutiu do ruských vôd. Kyjev ale tvrdí, že ide o manipuláciu a zajatci tak urobili pod nátlakom.

"Videl som, ako sa k nám približuje pohraničné plavidlo ruskej tajnej služby. Zámerne som ignoroval rádiovú komunikáciu. Bol som si vedomý toho, že činy ukrajinského námorníctva boli provokatívne, avšak musel som poslúchnuť rozkaz presunúť jednotky z Odessy do Mariupolu," povedal zajatý ukrajinský vojak Vladimir Lesovoj. 

Vladimír Lesovoj nebol jediný, kto vo výpovedi priznal, že vedel, že nelegálne vstupuje do ruských vôd. Autentickosť výpovedí vojakov je ale otázna. Kyjev tvrdí, že na záberoch badať, ako muži text čítajú a že boli k výpovediam prinútení.

Rusko zajalo 24 Ukrajincov. Polovicu z nich už odsúdili na dva mesiace väzenia. Rusko zároveň posilňuje protivzdušnú obranu násilne anektovaného Krymu. Ukrajinský prezident Porošenko v príhovore občanov varoval, že hrozí skutočná vojna s Ruskom. Tiež prehlásil, že sa bezprostredne po eskalácii v Kerčskom prieplave pokúsil telefonicky spojiť s ruským prezidentom Putinom, ale Moskva jeho snahy ignorovala. USA už vyzvali Európu, aby dala Rusku poriadnu príučku vo forme tvrdých sankcií, napríklad prostredníctvom odstúpenia od pripravovaného plynovodného projektu Nordstream 2.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy