Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Výbuch muničného skladu v Albánsku si zatiaľ vyžiadal deväť životov
Zdielať na
Zahraničie

Výbuch muničného skladu v Albánsku si zatiaľ vyžiadal deväť životov

Zranených je 243 vrátane detí, z toho asi 130 zostáva v nemocniciach. Stovky domov v obciach okolo skladu boli zničené, vyše 4000 ľudí z troch okolitých dedín muselo byť evakuovaných. To je zatiaľ bilancia albánskych explózií. <b>VIDEO: Situácia v Albánsku</b>

Na deväť sa podľa agentúry AP zvýšil počet obetí sobotňajšieho výbuchu vo vojenskom muničnom sklade neďaleko Tirany. Zranených je 243 vrátane detí, z toho asi 130 zostáva v nemocniciach. Albánsky premiér Sali Berisha dopoludnia povedal že je nezvestných ešte desať ľudí. Miesto výbuchu prehľadáva okolo 400 záchranárov.

"Je to veľká tragédia," vyhlásil Berisha, ktorý ešte ráno naznačoval obavy zo smrti pravdepodobne všetkých 121 ľudí, ktorí boli podľa svedkov v centrálnom skladisku vo chvíli výbuchu. Albánske úrady ale citovali svedkov, podľa ktorých ďalšie výbuchy nasledovali asi desať minút po prvej explózii, čiže mnohí stihli utiecť.

REUTERS

Medzi zranenými sú ženy a deti, stav najmenej dvoch z nich je vraj vážny. Štyria zranení boli dnes letecky prevezení do Talianska, päť prevzalo Grécko, uviedol premiér. V Grécku je na intenzívnej starostlivosti trojročné dievčatko, ktorú výbuch zasiahol pred domom, kde sa hrala.

Explózia poškodila neďalekú uzlovú rozvodňu vysokého napätia, takže časť oblasti zostala bez elektriny. Niektoré krátery po explóziách sú hlboké až 20 metrov s priemerom 50 metrov.

Stovky domov v obciach okolo skladu boli zničené, vyše 4000 ľudí z troch okolitých dedín muselo byť evakuovaných. Prvý veľký výbuch bolo počuť až v Skopje, hlavnom meste susednej Macedónie vzdialenom 190 kilometrov. Ešte aj tu vraj niektorým domom popraskali kvôli tlakovej vlne okenné tabule.

REUTERS

Explózia pravdepodobne nastala pri zneškodňovaní munície, zrejme kvôli chybe niektorého z pracovníkov. V albánskych armádnych skladoch je podľa ministra obrany asi 100.000 ton prebytočnej munície, čiastočne veľmi starej a preto nebezpečnej, na ktorej odborné zneškodnenie bo bolo potrebných 50 miliónov eur (1,6 miliardy korún).

Niekoľko krajín ponúkli Albánsku pomoc. Taliansko poslalo letadlo s lekárskym personálom a vybavením, v susednom Kosove sa v Prištine v nemocnici zhromažďovali stovky dobrovoľných darcov krvi, podobne ako v macedónskom Skopje.

Zdielať na

Najčítanejšie správy