Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Pellegrini navštívil Taliansko. To bojuje s veľkými ekonomickými problémami
Zdielať na

Pellegrini navštívil Taliansko. To bojuje s veľkými ekonomickými problémami

RÍM / Slovenský predseda vlády odcestoval do Talianska na oficiálnu návštevu premiéra a prezidenta. A to práve v čase, keď Taliani bojujú s veľkými ekonomickými problémami. Kým oficiálny postoj Slovenska sa zhoduje s bruselským, Pellegrini vyjadril pochopenie pre Taliansko. Situáciu sledoval priamo z Ríma kolega Richard Juriš.

V podstate dvaja Taliani. Pellegrini a Conte a dve krajiny veľkých turbulencií. Slovenska sa týka len turbulencia politická, Talianska, žiaľ, aj ekonomická. 

Krajina má obrovské ekonomické problémy, čo hnevá celú Európsku úniu. Peter Pellegrini tlmočil talianskemu kolegovi postoj Slovenska, ktorý je rovnaký ako je v Bruseli. 

Na druhej strane Pellegrini ako socialista má pre Taliansko pochopenie a verí ich vyjadreniam, že silné škrty spôsobia v krajine slzy a krv. 

"Ak chcete podporiť rast, musíte ho podporiť nejakými investičnými prostriedkami. A tu sa to dostáva do protikladu s tými našimi pravidlami," povedal slovenský premiér. Za to by ho zrejme nepochválil minister financií Peter Kažimír a jeho kolegovia z eurozóny. Naposledy riešili Talianov v pondelok v Bruseli. 

"Krajina má vyše 130-percentný dlh. Rady Európskej únie na opatrnosť sú jednoducho správne. A nielen pre Brusel, ale hlavne pre Talianov," vysvetľuje nemecký minister financií, Olaf Scholz. Napriek tomu Taliani stoja za svojim rozpočtom a tvrdia, že je ešte stále priestor na vyjednávanie. Eurozóne ale dochádza trpezlivosť. "Taliansko nespravilo nič pre tú zmenu a tento týždeň ešte očakávame nejakú jasnú odpoveď, ale rovnako ako komisia očakávam, že štrapácie okolo Talianska ostanú," dodal rakúsky minister financií Hartwig Löger. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy