Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Nemecká burza padla na hlboké dno. Obavy padajú na svetovú ekonomiku
Zdielať na

Nemecká burza padla na hlboké dno. Obavy padajú na svetovú ekonomiku

Archívna reportáž

BERLÍN / Hlavný index nemeckých akcií DAX sa prepadol na najnižšiu úroveň od konca roka 2016. Vzrastajú obavy z krízy svetovej ekonomiky.

Európske akcie počas obchodovania výrazne oslabovali, a to najmä kvôli bankovým spoločnostiam a technologickým podnikom. Hlavný index nemeckých akcií DAX sa prepadol na najnižšiu úroveň od konca roka 2016, citeľné straty v stredu utrpeli aj ďalšie popredné európske burzy.

DAX uzavrel obchodovanie s poklesom o 1,58 percenta na 11.066,41 bodu. Podľa agentúry DPA ho stiahli dolu obavy týkajúce svetovej ekonomiky a talianskeho rozpočtu spolu s prepadom na akciových trhoch v Spojených štátoch.

"Dôvera investorov mizne," komentoval situáciu na akciovom trhu analytik David Madden zo spoločnosti CMC Markets.

Paneurópsky index STOXX 600 klesol o 1,14 percenta na 351,06 bodu a dostal sa na najnižšiu úroveň za viac ako tri týždne. Akcie európskych bánk zažili najhorší deň za takmer šesť týždňov a akcie európskeho technologického sektoru sa prepadli najnižšie od konca marca, napísala agentúra Reuters.

Takmer päťpercentný pokles utrpeli akcie najväčšej nemeckej bankovej spoločnosti Deutsche Bank. Reagovali tak na správy o údajnom podiele podniku na škandále okolo pranie špinavých peňazí v dánskej spoločnosti Danske Bank.

Pod tlakom zostali aj akcie francúzskej automobilky Renault, ktorej šéf Carlos Ghosn bol v pondelok zadržaný v Japonsku. Ghosn čelí obvineniam, že zneužíval firemné peniaze pre vlastné účely a podcenil osobné príjmy vo finančných výkazoch.

Nečakane sa spomalil aj rast ekonomiky v eurozóne. Pozrite si archívnu reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy