Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Policajné stanice už nepotrebujú policajtov. Prichádza éra múdrych miest
Zdielať na

Policajné stanice už nepotrebujú policajtov. Prichádza éra múdrych miest

BARCELONA / Môže byť mesto múdre? Veru môže. Ak využíva dostupné zdroje a technológie tak, aby to všetkým jeho obyvateľom a návštevníkom uľahčovalo a spríjemňovalo každodenný život. Štáb TV JOJ navštívil katalánsku Barcelonu, kde predstavovali stovky tých najmodernejších riešení pre život v meste.

Na konferenciu o tom, ako môžu moderné technológie pomôcť vytvárať lepšie a bezpečnejšie mestá, prišli zástupcovia viac ako 700 miest z viacerých kontinentov.

Nápadom sa medze nekladú a tak je paleta možných riešení mimoriadne pestrá. "Čo je smart? Môže to byť niečo, čo verejnosť vníma aj priamo, ale sú to aj systémy na pozadí, ktoré sú na to, aby služby pre občanov fungovali," tvrdí Patrik Žák, druhý zástupca primátora mesta Trenčín. 

Policajná stanica bez policajtov 

Koncept smart city, po slovensky múdre mesto sa totiž týka všetkých aspektov mestského života - od bezpečných, vodeodolných elektrických zásuviek, až po policajný automobil nabitý technológiami. Ten prišiel z Dubaja, kde po prvej plne digitalizovanej policajnej stanici bez policajtov prišli s týmto konceptom, ktorý už o tri mesiace bude brázdiť dubajské cesty.

"Vozidlo je vybavené 36. kamerami. Nimi počas jazdy skenuje evidenčné čísla vozidiel, okolo ktorých prechádza a kontroluje v našej databáze, či auto nie je nahlásené ako ukradnuté, či je zaregistrované, či má zaplatenú poistku," vysvetľuje Mohammed Almarri, kapitán dubajskej polície. 

Kamera na streche vozidla umožňuje živé vysielanie 360-stupňového videa napríklad z miesta zásahu. "Toto je prvé takéto auto, do marca pribudne desať obdobných," dodáva Almarri. 

Dopravné vylepšenia 

Plynulá a bezpečná doprava je vysnívaný cieľ každej samosprávy ale aj obyvateľov. Pre koncept smart city sú teda kľúčové práve dopravné riešenia. Napríklad dopravné značenie budúcnosti je vybavené bežnými aj 3-D kamerami a umelou inteligenciou, ktorá dokonca dokáže predvídať hrozbu zrážky chodcov a vozidiel a zasiahnuť.

"Ak vyhodnotí situáciu ako rizikovú, začne blikať načerveno a vydá zvukový signál pre chodca. A cez štandard prepojenia vozidiel a iných zariadení dokáže poslať varovný signál priamo do vozidla a pribrzdiť ho, ak hrozí zrážka s chodcom," predstavuje nobodobé označenie Juri Ess, výskumník z Estónska. 

Pozrite si reportáž o prototype lietajúceho auta z dielne Slovákov: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy