Skoro jasno
11°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Alternatíva brexitu neexistuje, odmietnutie dohody nás vráti na začiatok, tvrdí May
Zdielať na

Alternatíva brexitu neexistuje, odmietnutie dohody nás vráti na začiatok, tvrdí May

LONDÝN / Britská premiérka Theresa May nevidí inú alternatívu k plánu Veľkej Británie odísť z Európskej únie ako dohoda, ktorú predložila uplynulý týždeň kabinetu. Niektorí z jej ministrov ale žiadajú, aby obsah dohody zmenila. Konzervatívci sa chcú dokonca pokúsiť vysloviť jej nedôveru. Premiérka napriek tomu tvrdí, že na lepšej dohode sa zhodnúť nemohlo.

"Žiadny alternatívny plán na stole neleží. Neexistuje žiadny iný prístup, na ktorom by sme sa s Európskou úniou mohli dohodnúť. Ak poslanci dohodu zamietnu, jednoducho nás postavia späť na začiatok. To by znamenalo ďalšie rozpory, ďalšiu neistotu a neschopnosť naplniť hlasovanie britských občanov," napísala premiérka May v komentári v The Sun. 

Mayová v nedeľu uviedla, že Londýn neodsúhlasí časť brexitovej zmluvy venovanej výstupu z Únie, kým sa s Európskou úniou nedohodne na budúcich vzťahoch. Podľa nej bude budúci týždeň kľúčový.

May bojuje o záchranu návrhu dohody pred hlasovaním v parlamente po rezignácii niekoľkých ministrov a čelí otvoreným výzvam na odstúpenie zo strany kritikov navrhovanej brexitovej dohody, ktorá podľa niektorých robí z Británie vazalský štát.

Euroskeptickí členovia kabinetu, vrátane ministra obchodu Liama Foxa a ministra životného prostredia Michaela Govea, na May tlačia, aby návrh brexitovej dohody zmenila. Väčšina komentátorov má za to, že podoba dohody o brexite sa už upraviť nebude dať. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy