Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Cisár odovzdáva trón svojmu synovi. Obyvatelia Japonska tak dostanú desať dní voľna
Zdielať na

Cisár odovzdáva trón svojmu synovi. Obyvatelia Japonska tak dostanú desať dní voľna

Archívna reportáž

TOKIO / Japoncov čaká budúci rok veľká udalosť. Súčasný cisár odovzdáva trón svojmu synovi a pri tejto výnimočnej príležitosti dostanú obyvatelia 10 dní voľna. Ceremónia sa totiž prekrýva so štátnymi sviatkami. Cisár Akihito oznámil, že abdikuje 30. apríla 2019.

Tento rok, 23. decembra, oslávi monarcha 85 rokov. V minulosti už podstúpil operáciu srdca a liečbu rakoviny prostaty. Na trón má 1. mája namiesto neho zasadnúť korunný princ Naruhito. Ide o prvé odstúpenie japonského monarchu po asi 200 rokoch. Japonské právo s abdikáciou nepočítalo, a tak museli vypracovať zákon, ktorý by to umožnil.  

Počas takzvaného Zlatého týždňa - obdobie, kedy je počas siedmich dní nahromadených päť sviatkov, sa bude jeden zo sviatkov prekrývať s predávaním moci. Neobvyklá súhra okolností tak obmäkčila kabinet, ktorý sa rozhodol pridať k nim ešte tri sviatočné dni, a tak si Japonci užijú dokopy desať dní voľna. 

Od konca druhej svetovej vojny je to po tretíkrát, čo japonská vláda špeciálnym zákonom ustanovila jednorázový štátny sviatok v súvislosti s cisárskym trónom. Naposledy také voľno schválili na 9. júna 1993, kedy si korunný princ Naruhito vzal za ženu korunnú princeznú Masako.

Nástup nového cisára bude začiatkom novej éry, ktorej sa ale ešte nedostalo oficiálneho pomenovania. Teraz sa v Japosnku počíta 30. rok obdobia Heisei, teda 30 rok vlády cisára Akihita. Súčasný názov by sa dal preložil ako "všadeprítomný mier". Cisár má v japonskej spoločnosti hlboký rešpekt. Nemá pritom žiadnu politickú moc a jeho povinnosti spočívajú vo vítaní zahraničných delegácií a vykonávaní náboženských obradov. 

Japonsko má za sebou niekoľko prírodných i ekologických katastrof. Dodnes sa spamätáva z ničivej vlny tsunami v roku 2011. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy