Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
VIDEO: Po streche Európy sa prešiel prvý pes
Zdielať na

VIDEO: Po streche Európy sa prešiel prvý pes

Zdroj: Facebook Ján Trnečka

MONT BLANC / Na najvyšší vrch Álp vystúpil Saarloosov vlčiak spolu so svojím majiteľom Jánom Trnečkom. Po rôznych vrchoch a horách spolu chodia už necelé tri roky. Z lezenia po horách sa stala ich vášeň, až keď navštívili Tatry na Slovensku. Ani Mont Blanc ale psovi menom Rasty problém nerobil, viedol si lepšie ako ostatní ľudia.

Ján Trnečka si Rastyho poriadil ešte v roku 2011, no vtedy ani netušil, že budú spolu liezť a zdolávať viaceré hory. Po štyroch rokoch sa ale všetko zmenilo, a teraz už tri roky spolu chodia na rôzne vrchy a hory po svete. Ich vášeň k tejto aktivite sa prelomila až keď táto česká dvojica navštívila Tatry na Slovensku. "Prvá hora nad 3000 metrov bola Kreuzspitze v Rakúsku, nad 4000 metrov Bishorn vo Švajčiarsku. Od vtedy sme začali plánovať Mont Blanc," povedal majiteľ psa pre novinky.cz. 

Vlčiak je neuveriteľne vytrvalý, inteligentný a samostatný. Zrejme preto zvládol výstup na najvyšší vrch v Západnej Európe a v Alpách bez problémov. Ján ale priznáva, že cestu na Mont Blanc podcenil, pretože po ceste sa prejavili viaceré nedostatky zo skúsenosti. Aj tak sa ale na vrchol dostali všetci účastníci výpravy. "Liezli sme bez akejkoľvek aklimatizácie. Po ceste sme si dostatočne užili výškovú chorobu," opisoval cestu Trnečka. Podľa jeho slov, Rasty mal problémy len, keď išli v prevýšení 700 metrov. Bol tam totiž zlý terén a kráčali v noci. "Na celých horách najhoršie zvláda cestu autom, takže 1300 kilometrov do Chamonix bolo pre neho utrpením. Hory si totiž užíva rovnako ako ja," poznamenal ďalej majiteľ. 

Rasty sa tak stal prvým českým psom, ktorý sa dostal na najvyššiu horu Európy. 

Pri výstupe na Dračí štít zahynuli dvaja horolezci: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy