Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Deti do krčmy nepatria, domnieva sa majiteľ. Hrozí mu za to miliónová pokuta
Zdielať na

Deti do krčmy nepatria, domnieva sa majiteľ. Hrozí mu za to miliónová pokuta

PRAHA / Majitelia niektorých reštaurácií a hotelov sa rozhodli obmedziť alebo úplne zakázať vstup deťom. Za podobné rozhodnutie im ale hrozia vysoké pokuty. Konkrétnym príkladom je reštaurácia, ktorá pre obmedzenie vstupu mladistvým do 18 rokov, čelí miliónovej pokute.

Pražskú reštauráciu zdobí nápis "Deťom do 18 rokov vstup zakázaný." a zrejme práve kvôli nemu sa majiteľ postaví pred súd. podľa Českej obchodnej inšpekcie (ČOI) ide o diskrimináciu, na základe veku, čiže o porušenie zákona. "Uvedená informácia je neprípustným diskriminačným jednaním, a to nielen voči osobám do 18 rokov, ale aj osobám, ktoré sú staršie ako 18 rokov, napríklad rodičom," uvádza sa vo vyhlásení, ktoré dostal majiteľ reštaurácie David Salomon od inšpekcie. 

Podľa inšpekcie hrozí za diskriminačné správanie pokuta až tri milióny českých korún (približne 115-tisíc eur). Tento prípad ale nie je v susednom Česku ojedinelý. Pokuty už dostali aj hotel v Janove nad Nisou a reštaurácia v Mladé Boleslavi a aj napriek tomu, že sa majiteľ proti pokute odvolal, Najvyšší súd jeho námietky zamietol. "Bez ospravedlniteľného dôvodu nie je možné zakázať vstup alebo vylúčiť zo služby alebo predaja tovarov osoby podľa veku. Inšpekcia je povinná preverovať, či sa podnikateľ nedopustil diskriminácie," povedal hovorca ČOI Jiří Fröhlich.

"Neplánujem v tejto chvíli nič meniť," povedal pre novinky.cz majiteľ Salomon s tým, že o hrozbe pokuty vie, ale je presvedčený, že zákony neporušuje a chcel by, aby o tom rozhodol súd. Pre svoje rozhodnutie mal dva hlavné dôvody. "Hrozí mi pokuta až milión korún, ak mladistvý u mňa skonzumuje alkohol," uviedol. Zodpovednosť údajne nesie aj v prípade, keď mu alkohol neprinesie obsluha, ale dá niekto starší. "Ja nechcem niesť tú zodpovednosť, preventívne to funguje, keď tam vôbec deti nie sú. Okrem toho, si nemyslím, že pobyt dieťaťa v krčme spôsobuje mravnú ujmu," dodal druhý dôvod. 

"Z právneho hľadiska sa tu stretávajú niektoré základné hodnoty demokratického právneho štátu. Na jednej strane stojí sloboda podnikania a na strane druhej rovnosť, zákaz diskriminácie," potvrdil komplikovanosť situácie advokát Ondřej Preuss. Zároveň pripomenul prípady z minulosti, kedy nechceli obslúžiť ruských klientov pre anexiu Krymu alebo keď iný majiteľ odmietol v roku 2013 obslúžiť prezidenta Miloša Zemana, pretože s ním politicky nesúhlasil. "Je veľmi nebezpečné začať klientov rozlišovať a dokonca diskriminovať na základe ich presvedčenia alebo veku. Ďalším krokom je začať rozlišovať klientov podľa náboženského presvedčenia, farby pleti alebo sexuálnej orientácie. Tento prístup zakazuje aj takzvaný antidiskriminačný zákon a medzinárodná dohoda, ktorou je Česká republika viazaná," dodal Preuss. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy