Skoro jasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Sudca úradoval v materskej škole. Diskrimináciu možno súdiť na mieste
Zdielať na

Sudca úradoval v materskej škole. Diskrimináciu možno súdiť na mieste

HUMENNÉ / Sudca humenského súdu spolu so zapisovateľkou úradovali v priestoroch materskej školy. Priamo na mieste sa chcel sudca presvedčiť o údajnej diskriminácii, pre ktorú bývalá riaditeľka školy zažalovala mesto.

Žalované strany sa stretli priamo v areáli materskej školy. Sudca chcel vidieť, v akých priestoroch sa mala bývalá riaditeľka zdržiavať. "Účelom obhliadky bolo zistiť, či tvrdenia žalobkyne sú naozaj pravdivé, reálne pozrieť na priestory materskej školy," uviedol Jozef Engel, sudca OS Humenné.

Učiteľka žaluje mesto pre neplatnosť výpovede a pre údajnú diskrimináciu. Tvrdí, že počas výpovednej doby mala nariadené z piatich vchodov školy používať iba jeden, pričom ostatní zamestnanci podľa jej slov mohli používať ktorýkoľvek, no tiež že mala nariadené zdržiavať sa v jedinej miestnosti. Toto všetko chcel sudca vidieť priamo v škôlke. Miestnosť, kde sa žalobkyňa mala zdržiavať, dokonca premerali. "Je to dôležité, pretože predmetom žaloby sú viaceré nároky a je potrebné zistiť objektívny stav na mieste samom, pretože obhliadka ukáže, niektoré tvrdenia potvrdí, niektoré vyvráti," povedal Jozef Engel.

"Ja som povedala, že chcem pomáhať učiteľkám pri kŕmení, pri obliekaní, riaditeľka mi to striktne zakázala, lebo by som rušila vyučovací proces," uviedla Anna Lopatová, žalobkyňa.

Právny zástupca mesta tvrdí, že priestory, v ktorých sa musela zdržiavať, za diskriminačné nepovažuje. "Bola to obhliadka, štandardná obhliadka nebytových priestorov, podľa mňa veľmi dôstojných a slušných. Žaloba je v kontexte s diskrimináciou pani Lopatovej absolútne nedôvodná," povedal Marcel Kandrík, právny zástupca mesta Humenné. 

Sudca pojednávanie odročil na neurčito. Vo veci by sa opäť mohlo konať v septembri. "Dôkazy hodnotím až v závere," dodal Jozef Engel, sudca OS Humenné.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy