Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Osemročné gymnáziá protestujú proti znižovaniu žiakov. Hovoria o diskriminácii
Zdielať na

Osemročné gymnáziá protestujú proti znižovaniu žiakov. Hovoria o diskriminácii

BRATISLAVA / Od nového školského roka sa do prvého ročníka osemročných gymnázií dostane už len 10 % žiakov. V hlavnom meste je takých škôl viac a niektoré z nich už dostali rozhodnutie o tom, že nemôžu novú triedu otvoriť vôbec.

V Bratislavskom kraji navštevuje osemročné gymnáziá až 20 % detí, a tak sa čakalo, že zoškrtanie prváckych tried na 10 % bude bolestivé. Problém ale opozícia vidí v tom, že škrty sa dotkli hlavne cirkevných a súkromných osemročných gymnázií.

Rodičia, ktorí chceli dať svoje dieťa na päť zo šiestich cirkevných gymnázií, no nemôžu, lebo škola prvý ročník neotvorí, už pripravujú petíciu. "Tieto školy sú takmer odsúdené na zánik. Dostali úplne minimálny počet žiakov, ktorých môžu prijať," uviedla slovenská europoslankyňa Jana Žitňanská.

Pôvodne malo odísť na osemročné gymnáziá iba 5 % detí, práve kvôli Bratislave sa hranica posúvala na 10 %. Rozhodnutie o tom, ktoré školy sa dostanú do týchto 10 % nerobí ministerstvo školstva, ale okresné úrady. Tie podľa ministra Kaliňáka vyberali gymnáziá podľa kvality a záujmu.

Aktuálne čísla sa ale nepáčia ani ministerke školstva. "Určite to vyzerá disproporčne. Ja by som bola rada, aby tie cirkevné aj súkromné školy dostali viac tried, aby nemuseli až tak redukovať," povedala ministerka školstva Martina Lubyová. Aktuálne rozhodnutie o konkrétnych školách teda zrejme nie je konečné. O obmedzení počtu školákov odchádzajúcich na osemročné gymnáziá sa pritom hovorí už roky.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy