Zatiahnuté
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Počet nakazených HIV stúpa. Paradoxne je to dobrá správa
Zdielať na

Počet nakazených HIV stúpa. Paradoxne je to dobrá správa

BRATISLAVA / Počet nakazených vírusom HIV každý rok stúpa. Aj keď sa to tak nezdá, je to čiastočne aj dobrá správa, a to preto, že viac odhalených prípadov znamená, že dobrovoľný test na HIV podstupuje stále viac ľudí z rizikových skupín.

Napriek tomu to ale nestačí. Na Slovensku totiž chýba funkčný národný plán, ktorý je potrebné optimálne nastaviť. Najrizikovejšou skupinou sú homosexuálni muži. 

Združenia, ktoré sa zaoberajú prevenciou si dobre uvedomujú, že nemôžu človeka len tak zastaviť na ulici a opýtať sa na jeho orientáciu. Preto pred niekoľkými rokmi vznikol celoeurópsky projekt EPIS. Ide o anonymný internetový prieskum, ktorý sa snaží zistiť, ako sa ľudia z tejto skupiny správajú, teda či sa chránia, prečo sa odmietajú testovať a či o rizikách sexuálne prenosných chorôb vedia dosť. 

Údaje sme mali spolu s ostatnými krajinami zbierať do konca decembra 2017. V súčasnosti by sa mali začať vyhodnocovať. Realita je ale taká, že do prieskumu sa rovnako ako pred siedmimi rokmi zapojilo žalostne málo mužov. Na to, aby boli údaje relevantné chýba ešte niekoľko desiatok odpovedí. "Dnes skutočne nevieme, aké je správanie na východnom či západnom Slovensku a potrebujeme to vedieť kvôli rozmiestneniu checkpointov. Najviac prípadov je odhalených práve pri anonymnom testovaní," povedal Miloš Štefančík z občianskeho združenia Dom svetla.

​Na Slovensku je 12 anonymných ambulancií

Tri anonymné ambulencie sa nachádzajú v Bratislave a deväť na regionálnych úradoch v iných mestách. Prieskum by teda mohol ukázať, či niekde nie sú zbytočné, zatiaľ čo inde by bolo potrebné ich počet navýšiť. 

Na Slovensku preto momentálne pracuje aj niekoľko dobrovoľníkov. Tí chodia na miesta, kde sa rizikové skupiny stretávajú a priamo tam im bez zbytočných otázok odoberú vzorku slín, ktorú pošlú do Národného referenčného centra. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy