Polojasno
22°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Sme na chvoste EÚ v separácii odpadu. Horšie je na tom už len Malta
Zdielať na

Sme na chvoste EÚ v separácii odpadu. Horšie je na tom už len Malta

Archívne video

BRATISLAVA / V roku 2050 môže hmotnosť plastového odpadu v moriach a v oceánoch prevýšiť celkovú hmotnosť rýb. Musíme recyklovať a motivovať nás majú peniaze. Poplatky budú stúpať. Európska komisia v utorok prijala prvú celoeurópsku stratégiu pre plasty. Má zmeniť spôsob, ako dnes plasty využívame, vyrábame a recyklujeme.

"Vďaka tejto stratégii chce Európska únia dosiahnuť, aby na jej trhu všetky plastové obaly do roku 2030 boli recyklovateľné, aby sa znížila spotreba jednorázových plastov a zároveň sa obmedzilo používanie mikroplastov," vymenováva Ingrid Ludviková, zastúpenie EK na Slovensku. Bude to teda aj na nás, bežných ľuďoch, spotrebiteľoch. U nás na Slovensku stále recyklujeme odpad veľmi biedne. Už len porovnanie so susednými krajinami vyznieva neveľmi radostne. Kým Rakúšania recyklujú asi 55 percent odpadu, u nás je to ledva 15.

noviny.sk


V tomto smere sme na chvoste krajín Európskej únie - menej sa recykluje už len na Malte. Inak, majstri Európy v recyklácii sú Nemci. Tí dokážu vyseparovať a spracovať až 65 percent odpadu.  Pritom možnosti u nás sú. Problém je v tom, že stále sa viac vyplatí odpad jednoducho vyhodiť do smetného koša ako sa s ním babrať a separovať ho.

"Ale vo všeobecnosti na Slovensku je problém, že je veľmi lacné skládkovanie. Kým bude skládkovanie lacnejšie ako recyklácia, tak veľmi veľa subjektov, ktoré sú v tom obehovom hospodárstve, bude uprednostňovať iné cesty, ako cesty recyklácie," hovorí riaditeľ vzťahov s verejnosťou O.Z.V. NATUR-PACK Marek Brinzík. S týmto názorom súhlasia aj odborníci z Inštitútu environmentálnej politiky Ministerstva životného prostredia. Poplatky za skládkovanie sú u nás z európskeho pohľadu vyložene smiešne.

Opäť sa môžeme porovnávať so susedmi. Kým v Rakúsku stojí vyvezenie tony odpadu na skládku kdesi za dedinu alebo mesto 87 eur, u nás smiešnych necelých sedem. Aj preto nám za dedinami rastú  nové kopce, z ktorých doširoka-dodaľeka lietajú plastové vtáky a iná háveď. Veď lacnejšie skládkovanie v Európe má už len Portugalsko.

noviny.sk

​Aj preto spomínaný inštitút prišiel s návrhom postupného zvyšovania týchto poplatkov. Kým dnes je to necelých sedem eur za tonu, v roku 2023 to môže byť až 46. Obce a ľudí to má dotlačiť k tomu, aby sa viac separovalo a recyklovalo. Nemusí to pritom znamenať nejakú finančnú katastrofu. Je to myslené tak, že čím viac sa bude recyklovať, tým menej sa bude platiť za skládkovanie. Rozhodne sa treba niekam pohnúť, lebo nás hory odpadov, najmä tých plastových o chvíľu zavalia.

"Vzhľadom na to, čo sa udialo v Číne, že od tohto roku neprijíma plastové odpady z EÚ, tak sa bude musieť Európa ako celok prispôsobiť tejto situácii. Lebo doteraz to bolo tak, že sme prenášali ten problém z Európy do Číny. Teraz si ho musíme vyriešiť na našom vlastnom území," dodáva Brinzík. 

Súčasťou toho riešenia je aj nová celoeurópska stratégia pre plasty. Únia do nej plánuje výdatne investovať. "Bude poskytnutá aj podpora vo výške 100 miliónov eur na vývoj inteligentnejších a recyklovateľnejších platových materiálov," dodáva Ludviková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy