Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Novinárovi CNN po hádke s Trumpom odobrali akreditáciu. Stačilo, povedal Trump po jeho otázkach
Zdielať na

Novinárovi CNN po hádke s Trumpom odobrali akreditáciu. Stačilo, povedal Trump po jeho otázkach

WASHINGTON / Biely dom odňal akreditáciu spravodajskej televízii CNN, ktorý sa v stredu na tlačovej konferencii dostal do konfliktu s prezidentom Donaldom Trumpom. Reportér Jim Acosta tak prišiel o právo zúčastňovať sa konferencií a prezidentských akcií v Bielom dome.

Acosta sa na tlačovej konferencii Trumpa pýtal, prečo v závere kampane označoval za inváziu karavanu migrantov, ktorí sa približovali k USA zo strednej Ameriky. Keď chcel reportér položiť ďalšiu otázku, Trump povedal "to stačí". Reportér sa potom s prezidentovou asistentkou hádal o mikrofón a Trump ho označil za neslušného a hrozného človeka, za ktorého by sa mala CNN hanbiť. 

Keď pred položením otázky ďalší novinár obhajoval Acostu ako poctivého a pracovitého reportéra Trump reagoval slovami: "Úprimne, teba tiež veľmi nemusím". Na Trumpovu stranu sa postavila hovorkyňa Bieleho domu Sarah Sanders a reportérovo správanie označila za absolútne neprijateľné. "Vložil ruku na mladú ženu, ktorá sa snažila robiť svoju prácu," vyčítala mu Sanders. 

Acosta na twitteri označil vyjadrenia Sanders za klamstvo. Podľa očitých svedkov sa asistentky síce krátko a jemne dotkol, no ospravedlnil sa jej. V prehlásení ho podporila aj televízia CNN, podľa ktorej je odobranie akreditácie odvetou za Acostovy nepríjemné otázky. CNN uviedla, že prezident vo vzťahu k médiá zašiel už príliš ďaleko. Aj agentúra Reuters označila Trumpovo správanie za nové dno voči novinárom. 

Akreditáciu, presnejšie povedané bezpečnostné osvedčenie vydané prezidentskou ochrankou, mu odobrali až do odvolania. Vplyvné americké Združenie spravodajcov Bieleho domu sa vo svojom prehlásení reportéra tiež zastalo. Správanie novinára podľa nich nebolo útočné a reakcie Bieleho domu je neprijateľná. "Táto úbohá a pomýlená akcia musí byť okamžite odvolaná," uviedli vo vyhlásení.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy