Jasno
13°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
Policajtov 7 rokov máta brutálna vražda. K odhaleniu vraha by mohli pomôcť nové technológie
Zdielať na

Policajtov 7 rokov máta brutálna vražda. K odhaleniu vraha by mohli pomôcť nové technológie

PRAHA / Nevyriešená vražda zostáva pražským policajtom pripomienkou už 7 rokov. Doteraz nevedia, kto je obeť. Ide o ženu, ktorá mohla byť aj zo Slovenska. Kriminalisti teraz použili nové metódy, aby prišli na to, z akej časti východnej Európy žena mohla pochádzať.

Brutálna vražda, ktorá otriasla českou verejnosťou sa stala v roku 2011, avšak do dnes nie je vyriešená. "Do tejto doby, ale nepoznajú ani meno poškodenej," upresnil Tomáš Hulan, hovorca polície Českej republiky. 

Ruky, trup, hlava a nohy sa objavovali v priebehu troch rokov po celej Prahe. Lebka rozštvrtenej ženy bola jedinou stopou. Štýl operácie zubov ukazoval na región východu Slovenska, Ukrajinu alebo Poľsko. "Z toho dôvodu previedli ďalšie vedecké skúmanie a ďalšie kroky k tomu, aby sa dozvedeli, kto sa stal obeťou tohto hrozného skutku," povedal Tomáš Hulan. 

​Nové technológie, skeny a 3D tlačiarne umožňujú policajtom zázraky. Expert na 3D obrázky, Libor Balák dokázal zrekonštruovať jej hlavu, vytvoriť jej identikit. "Tvár bola veľmi úzka, takže veľmi nápadná," opísal prácu sochár Libor Balák. Sklovinu zubov poslali do Ameriky, experti na paleontológiu určili, že v Prahe nebývala ani pol roka a celý život strávila na hraniciach Slovenska, Ukrajiny a Poľska. "Sklovina určí, kde sa osoba narodila a kde sa pohybovala posledných 10 rokov," objasnila Miriam Nývltová Fišáková, paleontologička. 

"Konkrétne identikity a portréty zavraždenej ženy sme dali policajtom v danej lokalite, ku konkrétnemu pátraniu na mieste," dodal hovorca polície Českej republiky. Policajti veria, že keď budú poznať obeť, nájdu aj vraha, preto polícia prosí o pomoc českú a aj slovenskú verejnosť pri identifikácii. 

Spolupráca verejnosti s políciou je pri hľadaní totožnosti obetí nevyhnutná:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy