Zatiahnuté
10°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Životy 12 ľudí si vyžiadali extrémne dažde a silný vietor na Sicílii
Zdielať na

Životy 12 ľudí si vyžiadali extrémne dažde a silný vietor na Sicílii

PALERMO / Extrémne daždivé a veterné počasie, ktoré už vyše týždňa trápi Taliansko, si v noci na dnes vyžiadalo ďalších desať obetí. Deviatich z nich našli záchranári v jednej zaplavenej obci na Sicílii, ďalší muž rovnako zomrel na talianskom ostrove, keď ho aj s autom strhol prúd vody. Počet obetí tak stúpol na takmer 30.

"Postihla nás strašná tragédia," povedal pre talianske médiá Giovanni Di Giacinto, starosta mestečka Casteldaccia. Práve v tomto meste, ktoré leží neďaleko Palerma, našli záchranári v noci deväť mŕtvych v jednom zo zatopených domov. Údajne ide o členov dvoch rodín a sú medzi nimi aj malé deti. Ďalší muž zomrel v sicílskej obci Vicari v aute. 

https://twitter.com/emergenzavvf/status/1058636509832712192

Apeninský poloostrov trápia v posledných dňoch extrémne dažde a búrky, vietor miestami dosahoval až 180 kilometrov za hodinu. Civilná obrana popísala poslednú vlnu búrok ako jednu z najzložitejších meteorologických situácií v posledných 60 rokoch a situáciu na severe krajiny označila za "apokalyptickú". Niektoré obce odrezali od sveta zosuvy pôdy, nefunguje tam elektrina a niekde netečie ani voda. 

V sobotu zasiahli búrky aj Sicíliu, kde okrem iného prerušili aj železničnú dopravu medzi Palermom a Agrigentom. Meteorológovia očakávajú dážď aj v nedeľu a búrky sa nevyhnú najmä strednému a južnému Taliansku.

Postihnutú oblasť by mal v nedeľu navštíviť aj minister vnútra Matteo Salvini.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy