Zatiahnuté
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Kauza Skripaľ otriasla svetovou verejnosťou. Salisbury sa vracia k bežnému životu
Zdielať na

Kauza Skripaľ otriasla svetovou verejnosťou. Salisbury sa vracia k bežnému životu

SALISBURY / Kauza Skripaľ otriasla nielen britskou, ale aj svetovou verejnosťou. Najviac ale zasiahla obyvateľov anglického mesta Salisbury, kde dvaja ruskí agenti vydávajúci sa za turistov, otrávili Sergeja Skripaľa a jeho dcéru Júliu. Na kľučku vchodových dverí ich domu naniesli nervovo paralytickú látku.

Predpoludním štvrtého marca roku 2018 pricestovali z londýnskej stanice Waterloo do dovtedy pokojného mestečka na juhu Anglicka dvaja muži s falošnými ruskými menami a pasmi. V tej chvíli ešte nikto netušil, kto sú a čo bude nasledovať. Ich úlohou nebola prehliadka historických pamiatok, ale otráviť človeka, o ktorého identite nemali dovtedy miestni obyvatelia, ani len tušenia. "Samozrejme teraz už vieme, že bol ruským ex-špiónom, ktorý pracoval pre obidve strany, lebo v médiách je o tomto prípade strašne veľa informácií," uviedol jeden z obyvateľov Salisbury. 

Dom bývalého ruského agenta a miesto, kde pravdepodobne k otrave došlo dodnes stráži polícia. Polícia našla v bezvedomí Skripaľa a jeho dcéru Júliu. Lavička, na ktorej tam sedeli už ale na svojom mieste nie je. V súčasnosti tam stojí stánok s ovocím a ako nám povedali domáci, je to preto, aby sa na túto udalosť, čo najskôr zabudlo a nič nepripomínalo, čo sa v tých miestach odohralo. "Musíme sa z toho poučiť, nič iné robiť nemôžeme. Teraz sa to stalo v Salisbury, ale môže sa to stať kdekoľvek - na Slovensku, v Poľsku, či vo Švajčiarsku," povedal ďalší z obyvateľov. 

Útok jedovatou látkou po sebe zanechal nielen otrávených Skripaľovcov, ale úplne ochromil život v pokojnom mestečku pri rieke Avon. "Po otrave bolo mesto prázdne, ľudia nemali prácu lebo turisti neprichádzali. Život sa však už vracia do normálu," opísal obyvateľ. 

Salisbury sa nachádza v grófstve Wiltshire a žije predovšetkým z turistického ruchu. Vďaka katedrále panny Márie a aj blízkosti známej kultúrnej pamiatky Stonehenge, ktorá má významný vplyv na ekonomiku v tejto oblasti. Obyvatelia tohto starobylého mesta nám však potvrdili, že život sa síce pomaly, ale isto vracia do zabehnutých koľají.

Dôkazom je aj pizéria Zizzi, kde sa Skripaľovci zdržiavali tesne pred tým ako ich objavili v blízkom parku. Tá bola po incidente až doteraz, z dôvodu dekontaminácie uzavretá. Podľa miestnych obyvateľov je najdôležitejšie, aby sa oni, ale tiež turisti začali v meste cítiť opäť bezpečne. "Musíme sa pozerať do budúcnosti, musíme pochopiť, že nie je cesty späť. Z dôvodu, čo sa tu stalo budeme silnejší, nie slabší," dodal miestny. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy