Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Falšovať sa dá čokoľvek, aj káva. Policajti zadržali viac ako 20 ton
Zdielať na

Falšovať sa dá čokoľvek, aj káva. Policajti zadržali viac ako 20 ton

KRAKOV / Vedeli ste o tom, že falšovať sa dá aj káva? Policajti zadržali viac ako dve desiatky ton, ktoré boli určené pre stredoeurópsky trh.

Organizovaná zločinecká skupina zložená z mužov a žien z Poľska, Talianska a Nemecka sa zaoberala falšovaním kávy už dlhšiu dobu. Princíp ich činnosti bol pomerne jednoduchý. "Objavili sme 24 ton kávy a produkčnú linku na jej spracovanie a balenie," informoval policajný hovorca Sebastian Gleń.

​Išlo o kávu, ktorá mala podľa policajtov pochádzať z Nemecka. Do Poľska bola v surovom stave prevezená za jediným účelom – aby ju prebalili do iného obalu. "V jednej z veľkých hál ju rozdeľovali do obalov známej talianskej značky," vysvetľuje vyšetrovateľ Mateusz Drwal. 

Nešlo ale o originálne balenia, ale o ich falzifikáty. Priamo pri zásahu policajti zaistili až 24 ton kávy, pričom existuje predpoklad, že páchatelia túto trestnú činnosť vykonávali už dlhšie a teda spracovali oveľa viac kávy. Polícia zadržala až 11 podozrivých. Páchatelia sa počas výsluchu k činu priznali. Výber talianskej značky kávy ale odôvodnili práve jej vysokou cenou.

"Zvyčajne sa stretávame s falšovaním balení tabaku - no s kávou sme sa stretli po prvýkrát," dodal Drwal. Medzi zadržanými sa má nachádzať aj vodca organizovanej zločineckej skupiny. Tesne pred príchodom policajtov sa ešte obvinení pokúsili nástroje na falšovanie previezť. V prípade dokázania viny hrozí jednému z mužov až 10-ročný trest za zosnovanie zločineckej skupiny a zvyšným páchateľom 5-ročný trest za účasť v tejto skupine.

Okrem vodcu organizovanej zločineckej skupiny boli obvinení prepustení na slobodu a bol im udelený zákaz opustenia krajiny.

Pozrite si archívnu reportáž o nelegálnom pašovaní cigariet: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy