Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
NASA opravila Hubbleov teleskop pomocou sedliackeho rozumu. Vypla ho a potom zapla
Zdielať na

NASA opravila Hubbleov teleskop pomocou sedliackeho rozumu. Vypla ho a potom zapla

Zdroj: Facebook/NASA

WASHINGTON / Hoci o inteligencii zamestnancov vesmírnej stanice NASA nemôže nik pochybovať, posledné udalosti odhalili, že aj tie najbystrejšie mozgy opravujú zložité technické poruchy ako zvyšok sveta. Vypnutím a následným zapnutím.

Začiatkom októbra NASA uviedla Hubbleov teleskop do šetriaceho režimu, nakoľko došlo k poruche gyroskopu. Ten slúži na rotáciu teleskopu so zameraním sa na nový cieľ. 

Rozhodli sa preto zapojiť náhradný gyroskop, ktorý ale začal robiť tiež problémy. Bol totiž 7,5 roka vypnutý a keď ho dali do pohybu, začal sa nekontrolovateľne točiť vo vysokých otáčkach. 

Komplikovaný reštart 

V dôsledku toho NASA spustila "reštart za pochodu", v ktorom tím expertov vyplo teleskop medzi "vysokým a nízkym režimom" pričom menili smer rotácie zo strany na stranu, vysvetľuje portál allthatisinteresting.com. Jednoducho povedané, vypli ho a zapli.  

Avšak nahodenie Hubblleovho teleskopu je jednoznačne zložitejší proces ako vypnutie a zapnutie mobilu. "Aby sme sa pokúsili napraviť enormne vysoké otáčky na záložnom gyroskope, tím zahájil reštart 16. októbra. Pri tejto operácii sa na sekundu vypne gyroskop a zapne skôr, než otáčky padnú dole. Následne 18. októbra sme spustili ďalšie manévre, či vypnutia v opačnom smere, aby sme tak vyčistili a odstránili prípadne bloky, ktoré by mohli narušiť prúdenie a spôsobili tak vysoké otáčky. Počas každého manévru sme gyroskop prepínali z vysokého režimu do nízkeho," vysvetlila NASA v stanovisku. Zložitý postup sa vyplatil a Hubbleov teleskop je opäť funkčný. 

Vedci majú v pláne spraviť ešte niekoľko testov a opatrení, aby sa už podobný incident nezopakoval. 

Obrovský prínos

Hubbleov vesmírny teleskop je mimoriadne dôležitý pre astronómov v NASA, ale aj vo svete. Do vesmíru ho vypustili v roku 1990. Používa digitálnu kameru, ktorá sníma vzdialene objekty galaxie a ich snímky posiela na Zem pomocou rádiových vĺn. Zaslúžil sa tiež o určenie približného veku vesmíru, ktorý je 14 miliárd rokov a položil tiež základy pre teóriu veľkého tresku. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy