Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V Keni oslavovali vznik ČSR, v Nairobi funguje továreň Baťa
Zdielať na

V Keni oslavovali vznik ČSR, v Nairobi funguje továreň Baťa

KEŇA / Aj v africkej Keni žijú krajania, ktorí sa narodili v dnes už neexistujúcom Československu. A rozhodli sa, že si vznik spoločného štátu tiež symbolicky pripomenú.

“V našom spoločenstve začneme svätou omšou za Slovenskú republiku a zároveň aj za Českú, lebo je to sté výročie Československa a potom by
som chcel upiecť nejaký perníkový koláč, aby mi moji kamaráti pochutili na slovenskom koláči," hovorí bohoslovec študujúci v Keni Miroslav Živčák. 

Ambasády zasa pre Čechov a Slovákov žijúcich v Keni pripravili premietanie dokumentu o Alexandrovi Dubčekovi a slávnostnú recepciu. Na nej so slovenskými a českými piesňami vystúpia kenskí žiačikovia zo Slovákmi podporovanej školy. “Čo sa týka krojov, improvizovane sme zohnali látky v meste. Vybrali sme si kostýmy, ktoré sa najviac podobajú slovenským ľudovým kostýmom a urobili ich naši študenti v rámci strednej odbornej školy," opisuje Slovenka žijúca v Keni Daria Kimuli. 

“My si spomíname na našich krajanov, ktorí utekali pred nacistickou zvôľou a našli tu nový domov a myslím, že prispeli k rozvoji miestneho priemyslu, pretože to boli kožiari, obuvníci, stavitelia," rozpráva Češka žijúca v Keni Jaroslava Hlaváčková. 

Dodnes napríklad funguje pri Nairobi továreň Baťa na výrobu obuvi, či skláreň, ktorú pomáhali budovať odborníci z Československa.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy