Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Otázka zrušenia striedania času rozdeľuje Európu
Zdielať na

Otázka zrušenia striedania času rozdeľuje Európu

Zdroj: ISIFA

BRATISLAVA / Výber jedného nemenného času pre našu krajinu je stále otvorenou otázkou. Väčšina krajín je za to, aby sa pri rozhodnutí zosúladili. Problém však je, že štáty sa rozdelili do dvoch skupín. Severské štáty sú za zimný čas, tie južné za letný. Ani Slovensko v tom nemá ešte úplne jasno.

Zatiaľ čo sa slovenská aj európska verejnosť podľa prieskumu prikláňajú skôr k letnému času, ministerstvo práce najskôr navrhlo, aby si Slovensko ponechalo zimný čas.

​Opieralo sa pritom o stanovisko ministerstva zdravotníctva, že zimný čas bude mať najpriaznivejší vplyv na organizmus. Naopak, viacerí odborníci sa prikláńajú k výberu letného času. Vyjadrili sa v tom zmysle napríklad na spoločnej diskusii na Paneurópskej univerzite v Bratislave.

Dôležitou otázkou zostáva aj to, ako sa k tomu postavia okolité krajiny. Minister práce, rodiny a sociálnych vecí Ján Richter dokonca dodal, že v hre je stále aj možnosť ponechania si striedania času, ako je to doteraz. "Neviem si predstaviť, že pôjde vlak z Prahy do Budapešti a bude prechádzať dvomi časovými pásmami,“ povedal Richter v TA3.

Názor krajín EÚ

​Prieskum zatiaľ preukázal, že Európa je v tejto otázke rozdelená. Severské štáty ako je Dánsko či Fínsko sú jednoznačne za zachovanie zimného času, naopak južné štáty EÚ ako je Cyprus či Portugalsko hlasujú za letný čas. 

Za trvalo letný čas je aj jedna z najvplyvnejších krajín EÚ, Nemecko. "Spolkový minister pre hospodárstvo Peter Altmaier mal od začiatku jasný postoj. Podporuje plán zmenu času zrušiť a vyjadruje sa pre stály letný čas. Chcel by proces v diskusii s ostatnými členskými štátmi plynule urýchliť," uviedla pre iDnes.cz Annika Einhornová, hovorkyňa ministerstva hospodárstva. 

V Európe je ale aj jedna krajina, ktorej striedanie času dvakrát ročne vyhovuje a chce si ho preto zachovať - Grécko. Väčšina krajín ale je názoru, že dôležitá je zhoda medzi krajinami. K tomu sa priklonilo aj Švajčiarsko. "Pre malú krajinu, akou je Švajčiarsko, je dôležité vedieť, pre akú časovú reguláciu sa rozhodnú naše susedné štáty," uviedla miestna vedúca Inštitútu meteorológie Jürg Niederhauser. 

Už budúci týždeň sa v Grazi uskutoční stretnutie európskych ministrov, kde sa o reforme budú rozprávať. 

Pozrite si archívnu reportáž o téme: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy