Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Ak dôjde k zrušeniu striedania času, Slovensko chce ostať pri tom zimnom
Zdielať na

Ak dôjde k zrušeniu striedania času, Slovensko chce ostať pri tom zimnom

BRATISLAVA / Predseda komisie Jean-Claude Juncker navrhol ešte v septembri, aby sa povinné striedanie času zrušilo už v budúcom roku. Slovensko teda začalo diskutovať o tom, ako sa k celej veci postaví. Možností je viac, ale najpravdepodobnejší scenár je, že si ponecháme iba zimný čas.

Členské štáty by sa podľa predsedu komisie mali sami rozhodnúť, či sa ich občania budú riadiť letným alebo zimným časom. Komisia rovno navrhla postup, podľa ktorého by každá unijná krajina do apríla 2019 oznámila, či zamýšľa zaviesť trvalý letný alebo zimný čas. Rezort sociálnych vecí SR už má svojho favorita. V predbežnom uznesení sa rozhodol pre zimný čas. 

Predbežné stanovisko 

"Zastávame názor, že vzhľadom na geografické a časové pásmo, v ktorom sa nachádza Slovenská republika, by bolo optimálne trvalo uplatňovať náš súčasný takzvaný zimný štandardný čas," uvádza v stanovisku rezort. Ako prvý o tom informoval portál euroactiv.sk. 

Znamenalo by to teda, že poslednýkrát posunieme ručičky hodiniek v nedeľu 27.10.2019 o 1:00 hodine. Po tejto zmene by sa na Slovensku viac sezónne štandardný čas nemenil. Nové zákony a právne opatrenia budeme musieť Európskej komisii predložiť do 1. apríla 2019, čo pokladajú slovenské úrady za dosť ambiciózny plán. 

​Požiadavky a vplyvy

Podľa správy Slovensko súhlasí s návrhom zrušenia povinného striedania času. Avšak považuje za nevyhnutné, aby sa okolité krajiny zharmonizovali vo svojom rozhodnutí. "Nekoordinované zmeny času by tiež mohli negatívne vplývať na náklady na cezhraničné obchodovanie, na prepravu, komunikáciu i cestovanie, pričom by sa znížila produktivita na vnútornom trhu s tovarmi a službami," stojí v správe. 

Vplyvy zmeny času na energetickú efektívnosť možno očakávať ako zanedbateľné. Dôvod, prečo Slovensko zrejme siahne po možnosti zimného času sú aj vplyvy na zdravie človeka. "Z dôvodu nepriaznivého účinku na zdravie celkovo odporúčame zrušenie každoročných zmien času a ustálenie štandardného takzvaného zimného času, ktorý sa v našich zemepisných šírkach dlhodobo uplatňoval a rešpektuje fyziológiu populácie na našom území." 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy