Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Nový trend v doprave už stál život piatich ľudí. Výrazné obmedzenie zvažuje aj Slovensko
Zdielať na

Nový trend v doprave už stál život piatich ľudí. Výrazné obmedzenie zvažuje aj Slovensko

PARÍŽ / Francúzsko čaká výrazné obmedzenie používania elektrických kolobežiek. Po viacerých zraneniach, chcú úrady zakázať ich používanie na chodníkoch, keďže najmä vo veľkých mestách sa obyvatelia začali sťažovať na rýchlu jazdu užívateľov kolobežiek.

Vo Francúzsku od roku 2017 elektrické kolobežky zranili 286 zranených a piatich mŕtvych. "Nemôžeme dopustiť, aby stroje, ktoré sa pohybujú rýchlosťou 20 až 30 kilometrov za hodinu ohrozovali chodcov na chodníkoch. Vytvoríme preto novú kategóriu vozidiel v pravidlách cestnej premávky," uviedla ministerka Élisabeth Borneová. Elektrické kolobežky budú môcť podľa nej jazdiť iba v zónach s maximálnou možnou rýchlosťou 30 kilometrov a na cyklotrasy, avšak nie na chodníky. 

​Zdieľanie elektrických bicyklov a kolobežiek sa stalo v poslednej dobe veľmi populárnym, avšak aj to prináša so sebou mnohé problémy. Bicykle zaberajú na chodníkoch veľa miesta a nezodpovední užívatelia bicykle často nechávajú stáť aj uprostred chodníka. 

V susednom Česku, ako uviedol idnes.cz, táto služba zdieľaných kolobežiek a bicyklov spustila vlnu kritiky, keďže jazdci aj napriek tomu, že je to protizákonné, jazdia po chodníkoch. Podľa pražských policajtov zatiaľ nebolo treba riešiť žiadne problémy spojené s používaním kolobežiek. 

Na Slovensku je podľa zákona je kolobežkár obyčajný chodec, preto sa tak musí aj správať. "Musí dodržiavať všetky pravidlá, ktoré sa chodcov týkajú," povedala policajná hovorkyňa Denisa Baloghová. Podľa mestskej polície zatiaľ chodci v hlavnom meste na kolobežkárov nereagujú sťažnosťami. "Pokiaľ ide o kolobežku, je potrebné povedať, že elektrokolobežka v zákone o cestnej premávke zadefinovaná nie je," uviedol hovorca Mestskej polície Bratislava Peter Pleva. 

To sa ale čoskoro zmení. Ministerstvo vnútra už pripravuje novelu zákona, ktorá upraví jazdu na elektrickej kolobežke. O aké pravidlá ide ale polícia zatiaľ nekomentuje. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy