Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Ľudí v mestách obchádzajú kolobežkári čoraz viac. Podľa zákona nepatria na cestu, sú to chodci
Zdielať na

Ľudí v mestách obchádzajú kolobežkári čoraz viac. Podľa zákona nepatria na cestu, sú to chodci

BRATISLAVA / Možno ste si všimli ľudí, ktorí sa po chodníkoch aj po promenádach vozia na elektrických kolobežkách, niekedy až príliš rýchlo. Možno tiež máte pocit, že kolobežky s pohonom na elektromotor patria na cestu a nie na chodník. Podľa zákona ale nemajú takmer žiadne obmedzenia.

Pri pohľade na rýchlo sa rútiacu kolobežku, na ktorej stojí dospelá osoba už takmer nikomu nepríde na um, že kolobežky kedysi patrili do rúk skôr deťom ako dospelým. Teraz na nich jazdia deti aj dospelí, takmer výlučne po chodníkoch. Miguel, pôvodom z USA, každé ráno cestuje do práce elektrickou kolobežkou. Jeho cesta vedie centrom Bratislavy, kde kľučkuje medzi ľuďmi, po priechodoch pre chodcov, ale aj tam, kde už cyklisti musia zosadnúť z bicykla, lebo inak im hrozí pokuta. "Mal som bicykel, no jazdiť v premávke bolo nebezpečné. Teraz jazdím po chodníkoch, samozrejme, ohľaduplne ku chodcom a je to neporovnateľné," hovorí Miguel.

Kto je kolobežkár?

Podľa zákona je kolobežkár obyčajný chodec, preto sa tak musí aj správať. "Musí dodržiavať všetky pravidlá, ktoré sa chodcov týkajú," povedala policajná hovorkyňa Denisa Baloghová. Podľa mestskej polície zatiaľ chodci v hlavnom meste na kolobežkárov nereagujú sťažnosťami. "Pokiaľ ide o kolobežku, je potrebné povedať, že elektrokolobežka v zákone o cestnej premávke zadefinovaná nie je," uviedol hovorca Mestskej polície Bratislava Peter Pleva. 

To sa ale čoskoro zmení. Ministerstvo vnútra už pripravuje novelu zákona, ktorá upraví jazdu na elektrickej kolobežke. O aké pravidlá ide ale polícia zatiaľ nekomentuje. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy