Jasno
11°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Menej pracujúcich žien a viac náboženstva. Také učebnice majú v Turecku
Zdielať na

Menej pracujúcich žien a viac náboženstva. Také učebnice majú v Turecku

ISTANBUL / Turecké ministerstvo školstva čelí kritike rodičov potom, čo sa rozhodlo prepísať učebnice pre žiakov základných škôl. Podľa nemeckého výskumu nové študijné materiály výrazne zoslabujú úlohu žien ako pracovnej sily a naopak zdôrazňujú význam náboženstva pre spoločnosť. V učebniciach dejepisu je novinkou tiež pokus o štátny prevrat z roku 2016.

Výskumníčka Canan Aratemur Sezen Bayhan sa rozhodli, že sa v spolupráci s Tureckým pedagogickým združením a nemeckou Nadáciou Friedricha Naumanna zameria na zmeny v nových tureckých učebniciach pre žiakov základných škôl, píše portál iDnes.cz.

Bádateľky v rámci výskumu porovnali učebnice vydané v roku 2016 s učebnicami z roku 2017. Zamerali sa pritom na šestnásť výukových materiálov, ktoré sa venujú spoločenským vedám, dejepisu či náboženstva. Zásadné zmeny sa podľa štúdie týkajú učebníc pre prvú, piatu a deviatu triedu. Dvojica napríklad zistila, že zatiaľ čo v školskom roku 2016/2017 sa na stránkach spoločenskovedných učebníc objavovali ženy čoby inžinierky alebo lekárky, v nových vydaniach pre rok 2017/2018 je takých príkladov výrazne menej. Novšie knihy navyše postrádajú historické príklady žien v mocenských pozíciách. Bayhanovú v nových učebniciach najviac prekvapil návrat slová "česť", ktoré sa podľa nej v Turecku vracia do módy. "Myslím si, že sa nové učebné osnovy prispôsobili politickému islamu. História bola prepísaná. Je zrejmé, že vláda má so ženami problém," vysvetľuje Bayhan.

Jej kolegyňu podľa stanice Deutsche Welle znepokojila iná zmena. Aratemur totiž zistila, že nové učebnice pripisujú obzvlášť dôležitú úlohu náboženstvu. To je na stránkach kníh vykreslené ako kľúčový faktor k spoločenskému spolužitiu. Staršie učebnice pritom podľa výskumníčok zastávali skôr sekulárny prístup.

"Náboženstvo je ľudskou prirodzenosťou a uspokojuje ľudskú potrebu viery," uvádza jedna z učebníc. "Jasné pravidlá náboženstvo pomáhajú riadiť spoločenský život. V tomto ohľade viera zvláštne postavenie vo vytváraní spoločenského systému,píše sa ďalej v texte.

Väčšiemu uznaniu sa v nových učebniciach teší tiež náboženské mučeníctvo, a to v súvislosti s politickými udalosťami v Turecku. "Mnoho príbehov vychádza z tureckej vojny za nezávislosť (1919-1923) alebo z neúspešného pokusu o štátny prevrat z 15. júla," hovorí Aratemurs odkazom na rok 2016, kedy sa vojaci pokúsili zvrhnúť prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy