Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Eurolídri v Bruseli popri Brexite a migrácii intenzívne riešili aj kybernetické hrozby
Zdielať na

Eurolídri v Bruseli popri Brexite a migrácii intenzívne riešili aj kybernetické hrozby

BRUSEL / Viaceré kybernetické útoky zasiahli v poslednom čase členské štáty Európskej únie. Holandský premiér informoval o útoku ruskej vojenskej služby na Organizáciu pre zákaz chemických zbraní. Bokom nezostalo ani Slovensko. Hackeri si zobrali zobrali na mušku ministerstvo zahraničných vecí. Eurolídri v Bruseli preto popri Brexite a migrácii intenzívne riešili aj kybernetické hrozby a spôsoby ako proti nim spoločne postupovať.

Viaceré kyber útoky v členských štátoch, vrátane Slovenska museli riešiť aj eurolídri v Bruseli. Najmä v kontexte eurovolieb, ktoré sa blížia. Práve v deň začatia samitu Slovensko oznámilo, že sa stalo terčom ataku. Ešte predtým Mark Rutte označil za útočníkov Organizáciu pre zákaz chemických zbraní v Haagu Rusov. Mala v tom čase analyzovať vzorku novičoku použitého proti Srkipaľovi v Británii.

"V rámci Slovenska by som nerád urobil skratky a označil za útočníka Rusko, to by momentálne na základe zistení, ktoré máme, nebola pravda,“ povedal premiér Peter Pellegrini. Naopak jasne v tom, kto to bol, majú už dlhšie Briti. Rovnako ako Holanďania vinia Rusov.

"Musíme prijať reštriktívne opatrenia na odvrátenie kybernetických útokov a som rada, že Európska rada súhlasila, aby sme s tým, pokročili," povedala britská premiérka Theresa May. Lídri Európskej únie tak schválili mechanizmus, ktorý umožní sankcionovať krajiny alebo hackerské skupiny, ktoré v kybernetickom priestore zaútočia na akýkoľvek členský štát.

"Takýto mechanizmus by mal pomôcť chrániť našich občanov, spoločnosti a inštitúcie pred všetkými druhmi ohrozenia kybernetickej bezpečnosti," uviedol predseda Európskej rady Donald Tusk. 

Mechanizmus má tak zabrániť tomu, aby sa vždy po nejakom útoku konalo ad hoc. Jedno je totiž isté, kybernetických útokov bude len a len pribúdať. Krajiny sa zároveň zaviazali vynakladať zvýšené prostriedky na boj proti týmto hrozbám. Faktom ale ostáva, že aj keď lídri hovorili o razantnom kroku proti kyber útokom, súčasťou dokumentu nie je žiadny konkrétny sankčný mechanizmus.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy