Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Krym sa poslednýkrát lúčil s obeťami masovej vraždy na škole
Zdielať na

Krym sa poslednýkrát lúčil s obeťami masovej vraždy na škole

KERČ / V krymskom meste Kerč sa davy ľudí rozlúčili so sedemnástimi obeťami masovej vraždy, ku ktorej došlo na miestnej priemyslovke. Ďalších troch zavraždených pochovajú na Urale a na juhu Ruska. Medzi obeťami boli pravoslávni veriaci aj moslimovia. Obrad preto viedli dvaja duchovní.

Na smútočný obrad dorazilo dvakrát toľko ľudí, ako sa čakalo. Každý sa chcel naposledy rozlúčiť s obeťami, ktoré zahynuli rukou osemnásťročného študenta Vladislava Rosľakova. "S takouto udalosťou sa nedá nikdy vyrovnať. Je to obrovská tragédia pre celé mesto," povedala miestna obyvateľka, Galina Peskaľonovová. 

​So zavraždenými sa prišli rozlúčiť aj študenti, ktorí celé peklo zažili na vlastnej koži. "Zo školy sme ušli cez telocvičňu. Vybehli sme na dvor. Ten študent chodil po druhom poschodí, presne tadiaľ, kde sme predtým boli my. Chodil a strieľal po ľuďoch," spomína svedok útoku, Vadim Vlasjuk. 

Vadim otvorene priznáva, že od útoku prežíva stavy úzkosti. Nevie si predstaviť, ako sa vráti do školy. "Videl som tam nehybné telá, všade bola krv. Od toho dňa mám strašné nočné mory. Bojím sa," dodáva.

Útočník, ktorý v škole napokon spáchal samovraždu, bude podľa ruských médií pochovaný osobitne. Špekulácie o tom, že napokon spočinie v kúte cintorína, kam pochovávajú ľudí bez príbuzných, miestne úrady popreli. Miesto pohrebu vraj musia vybrať strelcovi rodičia.

Vyšetrovatelia naďalej pokračujú v pátraní po motíve útoku. Najnovšie nariadili dôkladne preskúmať pomery v rodine strelca. Snažia sa pritom zistiť, či sa v minulosti prejavoval násilnícky a či sa dalo celej tragédii predísť.

Pozrite si archívnu reportáž o prípade: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy