Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Prostredníctvom sociálnej siete predávali deti. Hrozí im maximálne 15 rokov za mrežami
Zdielať na

Prostredníctvom sociálnej siete predávali deti. Hrozí im maximálne 15 rokov za mrežami

Archívna reportáž

JAKARTA / Indonézskej polícii sa minulý týždeň podarilo rozbiť zločineckú skupinu, ktorá na instagrame nabádala ľudí na predaj a kúpu detí. Počas ich ročného fungovania, sa im podarilo predať tri deti, pričom posledné predali v prepočte 850 eur. Členom gangu hrozí maximálne 15-ročné väzenie.

Podľa miestnej polície mal instagramový účet prevádzkovať 29-ročný muž z mesta Sidoarjo a 22-ročná žena. Vyšetrovatelia sa domnievajú, že aj samotná zadržaná žena takto prostredníctvom aplikácie predala svoje dieťa. Medzi páchateľmi sú aj dvaja ľudia z Bali. 

Poslednú z plánovaných predajných akcií sa podarilo policajtom prekaziť, pri ktorej chcela mladá žena predať dieťa za 15 miliónov rupuií (približne 850 eur). Na mieste, kde sa zadržaní zdržiavali, rovnako polícia našla aj falošné prehlásenia o adopcii a mobili, prostredníctvom ktorých so záujemcami komunikovali. Štvorici zadržaných hrozí podľa indonézskych zákonov maximálne 15 rokov väzenia. 

Instagramový účet, ktorý je momentálne zablokovaný, sa prezentoval ako služba podporujúca "rodinné blaho" a ponúkal ľuďom riešenia rodinných problémov. Zadržaní mali zdieľať fotky mladých žien, ktoré sú pod ich opaterou a sú slobodné, čiže ich situácia je veľmi komplikovaná v moslimských krajinách. Rovnako sa na stránkach objavovali aj príbehy mladých žien, ktoré sa rozhodli pre adopciu z finančných dôvodov. Počas ročného fungovania účtu, nazbierali až 700 sledovateľov. 

K problému sa vyjadrili aj samotní správcovia Instagramu, ktorí uviedli pre theguardian.com, že ich prioritou je bezpečnosť a zásady užívania jasne zakazujú ľuďom sa zapájať do trestnej činnosti. 

Pozrite si aj reportáž o obchodovaní s ľuďmi:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy