Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Chcete jazdiť na somárovi, začnite držať diétu. Grécko zavádza nové pravidlá
Zdielať na

Chcete jazdiť na somárovi, začnite držať diétu. Grécko zavádza nové pravidlá

Archívna reportáž

ATÉNY / Jednou zo zaujímavostí, najmä ostrovného Grécka, je práve jazda na somároch. Avšak najnovšie má aj táto turistická atrakcia svoje obmedzenia. Grécko totiž zakázalo jazdu na somároch obéznym ľuďom, keďže domáci sa sťažovali, že zvieratá utrpeli poškodenie chrbtice.

Ku kroku sa Grécko odhodlalo po zverejnení dovolenkovej fotografie jednej z dovolenkárov na známom Gréckom ostrove Santorini. Na zábere je vidieť ženu na somárovi, ktorý prechádza úzkymi uličkami dovolenkového ostrova. Na základe toho grécky zákonodarcovia prisľúbili urobiť viac v oblasti, čo sa týka zvierat. 

https://twitter.com/GreekReporter/status/1049956531700027392

Ministerstvo pre rozvoj vidieka vydalo nový súbor predpisov týkajúcich sa dobrých životných podmienok pre somáre po tom, ako dostalo viacero sťažností, po zverejnení prípadu v médiách v Júli. Na základe týchto predpisov by turisti, ktorí chcú zažiť jazdu na somárovi, by nemali vážiť viac ako 100 kilogramov alebo jednu petinu váhy zvieraťa.

Grécki aktivisti nezostali pozadu a tvrdia, že somáre sú často nútené niesť ťažký náklad počas dlhých hodín, sedem dní týždni, bez možnosti oddychu pod prístreškom a prísunu vody. Takýto režim im spôsobuje zranenia chrbtice a otvorené rany od sediel, ktoré nesedia. "Je to veľmi dôležitý krok, všetká naša námaha sa vyplatila," povedala Elisavet Chatzi, jedna z účastníčok protestov.

V bulletine sa podľa metro.co.uk uvádza: "Majitelia pracujúcich koňovitých druhov zvierat by mali zabezpečiť vysokú starostlivosť o zdravie. V obytných priestoroch a pracovných staniciach by mali byť dezinfekčné materiály. V žiadnom prípade nesmú pracovať zvieratá nespôsobilé na prácu, čiže zviera zranené, v pokročilom štádiu tehotenstva, ako aj zvieratá so slabou údržbou kopýt. Zvieratá by mali dostať primeranú potravu a čerstvú pitnú vodu denne, v kontajneroch, ktoré nemôžu byť kontaminované. Pracovné zvieratá by nemali byť zaťažené nadmernou hmotnosťou neadekvátnou k svojej veľkosti, veku alebo fyzickému stavu. Hmotnosť nesmie presiahnuť 100 kg alebo pätinu telesnej hmotnosti."

Ostrov Santorini je známy svojim kopcovitým terénom a somáre boli tradične využívané na prevoz turistov a batožiny cez množstvo schodov, kadiaľ sa iné "dopravné prostriedky" nedostanú. Organizácia PETA zároveň začala kampaň s heslom: "Somáre na Santorini, zneužívané a využívané ako taxi: Prosím pomôžme im!"

Hoci sa zdvihla masová vlna nevôle, domáci aj tak stále tvrdia, že k zmenám v skutočnosti nedošlo. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy