Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Ekonómovia Nordhaus a Romer získali Nobelovu cenu. Skúmali vzťah medzi hospodárskym rastom a klimatickými zmenami
Zdielať na

Ekonómovia Nordhaus a Romer získali Nobelovu cenu. Skúmali vzťah medzi hospodárskym rastom a klimatickými zmenami

Archívna reportáž

ŠTOKHOLM / Nobelovu cenu za ekonómiu získali Američania William Nordhaus a Paul Romer za výskum vzťahu medzi globálnym otepľovaním a hospodárskym rastom. Obaja sa zaslúžili o výskumy v populárnych otázkach spoločnosti. Nordhaus vytvoril prvý model, ktorý opisuje súvislosť medzi klímou a ekonomikou. Romer zas ukázal ako pôsobia ekonomické sily pôsobia na ochotu firiem inovovať.

Profesor Nordhaus z Yalovej univerzity vytvoril prvý model, ktorý opisuje súvislosti medzi klímou a ekonomikou. Profesor Romer zo Stern School of Business zase ukázal ako ekonomické sily pôsobia na ochotu firiem prichádzať s novými myšlienkami a s inováciami. "Ich zistenia významne rozšírili rozsah ekonomických analýz vytvorením modelov, ktoré vysvetľujú interakciu trhovej ekonomiky s prírodou a poznaním," uviedla Švédska kráľovská akadémia vied vo vyhlásení.

Cena Švédskej ríšskej banky za ekonomické vedy na pamiatku Alfreda Nobela nie je oficiálnou Nobelovou cenou, pretože nie je súčasťou dedičstva Alfreda Nobela. Zaviedla ju Švédska ríšska banka v roku 1969 pri príležitosti svojho 300. výročia. Cenu dotovanú sumou 9 miliónov švédskych korún vyhlasuje rovnako ako Nobelove ceny za chémiu a fyziku Švédska kráľovská akadémia vied.

Nedávno vyhlásili Nobelovu cenu za fyziku, chémiu i za mier. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy