Zatiahnuté
21°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Kosovo vyhlásilo nezávislosť, reakcie sú búrlivé
Zdielať na
Zahraničie

Kosovo vyhlásilo nezávislosť, reakcie sú búrlivé

Na severe krajiny ľudia demonštrujú, v Prištine oslavuje asi milión ľudí. Postoje krajín k nezávislosti Kosova sú rôzne - Rusko požaduje anulovanie, väščina krajín Európskej únie a Amerika vyhlásenie prijalo. Postoj Slovenska je "zatiaľ" zdržanlivý. <b>VIDEÁ: Oslavy v Kosove a v Macedónii, demonštrácie v Srbsku</b>

Kosovský parlament na včerajšom mimoriadnom zasadnutí schválil jednostranné vyhlásenie nezávislosti provincie v Srbsku. Proti tomuto očakávanému kroku okamžite protestovalo Srbsko a tiež Rusko, ktoré požiadalo o urýchlenú schôdzku Rady bezpečnosti OSN.

Demonštranti v Belehrade napadli kameňmi veľvyslanectvo USA a Slovinska, v Kosovskej Mitrovici na severe Kosova explodovali dva granáty. Na štvrtok zvolali srbskí politickí predstavitelia veľkú protestnú demonštráciu. Európska únia schválila vyslanie civilnej misie do Kosova a dnes sa bude situáciou na Balkáne zaoberať na zasadnutí rady pre vonkajšie vzťahy v Bruseli.

Deklaráciu nezávislosti schválilo všetkých 109 prítomných kosovských poslancov aklamáciou. Kosovo sa v nej zaväzuje, že bude demokratickým, sekulárnym a multietnickým štátom, ktorý zaistí rovnaké práva všetkým obyvateľom, predovšetkým srbskej menšine, ktorá odtrhnutie provincie od Srbska odmieta. Poslanci rovnako schválili štátne symboly nového štátu. Jeho vlajka má na modrom pozadí zlatý obrys Kosova a nad ním šesť bielych hviezd. Rovnako vyzerá aj štátny znak.

REUTERS

Podľa srbského prezidenta Borisa Tadiča jeho krajina "urobí všetko, čo je v jej silách, aby dosiahla zrušenie tejto jednostrannej a nezákonnej deklarácie". Premiér Vojislav Koštunica nazval Kosovo "falošným štátom" a kritizoval amerického prezidenta Georga Busha za podporu kosovskej nezávislosti.

Tadić, Koštunica a úradujúci predseda opozičnej Srbskej radikálnej strany (SRS) Tomislav Nikolić zvolali na štvrtok do Belehradu veľké zhromaždenie, ktoré má vyjadriť protest srbskej verejnosti proti nezávislosti Kosova. Je to spôsob, ako dať svetu najavo veľkú nespokojnosť a rozhorčenie srbských občanov s postupom medzinárodného spoločenstva, uviedol Nikolić. Srbský parlament sa má podľa najnovších správ zísť v pondelok popoludní alebo v utorok k mimoriadnemu zasadnutiu, aby schválil uznesenie vlády, ktorá vo štvrtok označila vyhlásenie nezávislosti Kosova za neplatné.

REUTERS

Najvyšší predstaviteľ srbskej pravoslávnej cirkvi v Kosove biskup Artemije dnes dokonca vyzval Srbsko, aby vojensky zaistilo zachovanie Kosova súčasťou štátu. Belehrad by sa podľa neho mal obrátiť aj na Rusko, aby mu pomohlo sa udržať.

Moskva, dlhodobý spojenec Srbska, vyzvala OSN k anulovaniu kosovskej deklarácie nezávislosti. Na jej výzvu sa tiež už včera večer zišla k naliehavému zasadaniu Rada bezpečnosti OSN.

Nezávislosť Kosova naopak privítala susedné Albánsko. USA ju vzali na vedomie a očakáva sa, že bývalú srbskú provinciu uznajú. K pokoju vyzvali všetky zúčastnené strany ako NATO, tak EÚ, ktorá tichým procesom schválila vyslanie administratívnej misie do Kosova, ktoré nahradí správu OSN.

Navzdory výzvam k pokoju včera večer v Belehrade rozvášnení mladí Srbi hádzali kamene na ambasády USA a Slovinska, kde rozbili okná. Dav rovnako zdemoloval neďalekú reštauráciu McDonald's a vyplienil kiosky s cigaretami a alkoholickými nápojmi. Pri týchto incidentoch bolo zranených niekoľko zasahujúcich policajtov i demonštrantov. V Kosovské Mitrovici hodil neznámy páchateľ hodil dva granáty na budovu súdu OSN.

Takto oslavujú nezávislé Kosovo Macedónčania:

REUTERS

Zdielať na

Najčítanejšie správy